EPP pred odločitvijo: Orbana izključiti ali ohraniti v svojih vrstah

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
19.03.2019 17:04

Zadnje dni se kot najverjetnejša možnost omenja zamrznitev članstva Fidesza ob določitvi jasnih pogojev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če bo Fidesz ostala članica EPP, bo to za Orbana pomenilo novo zmago. 
Szilard Koszticsak

Člani politične skupščine Evropske ljudske stranke (EPP), največje politične skupine v evropskem parlamentu, bodo danes razpravljali in predvidoma tudi odločili, o nadaljnji usodi svoje članice, stranke Fidesz, katere predsednik je madžarski premier Viktor Orban. Slednji bo tudi na čelu Fideszove delegacije na tokratni  skupščini. Izid glasovanja - člani bodo opravili tajno glasovanje, je negotov.
Po pisanju časopisa Magyar Nemzet se bo Orban v svojem nagovoru osredotočil na boj proti migracijam in zaščito krščanskih vrednot v Evropi in znotraj EPP. V igri je več možnosti, pri čemer se v zadnjem tednu najpogosteje omenja zamrznitev članstva ob jasno določenih pogojih, ki naj bi jih morala izpolniti Fidesz za nadaljnje članstvo.
V EPP se že dlje časa soočajo z očitki nekaterih političnih skupin, zlasti S&D, ALDE in Zelenih ter nevladnih organizacij, da ne ukrepajo zoper Orbana, ki da krši evropske vrednote, spodkopava vladavino prava in mu je uspelo skorajda povsem utišati kritične glasove na Madžarskem. Nezadovoljne pa so tudi liberalnejše članice EPP, ki jim je dokončno prekipelo, ko je madžarska vlada v protimigracijski kampanji napadla tudi sedanjega predsednika evropske komisije in enega najpomembnejših članov EPP Jeana-Clauda Junckerja, ki ga je prikazala kot podpornika nezakonitih migracij. Trinajst EPP-jevih članic iz devetih držav je tako zahtevalo glasovanje o izključitvi Fidesza. Vodja poslanske skupine EPP in vodilni kandidat za predsednika evropske komisije Manfred Weber je Orbanu postavil tri pogoje, ki bi povečali možnosti za obstoj Fidesza v EPP. Prvi dve, umik sporne kampanje in opravičilo članicam EPP, ki jih je označil za koristne idiote, je Orban uresničil, a so iz strank, ki so zahtevale glasovanje, ocenili, da njegovo opravičilo ni bilo iskreno. Videti želijo konkretne ukrepe za zaščito vladavine prava in demokratičnih vrednot v naši vzhodni sosedi. Ob tem pa tudi še ni jasno, ali bo izpolnil tretji pogoj, ohranitev Srednjeevropske univerze, katere ustanovitelj je George Soros, v Budimpešti.

​Želi ostati v EPP

Orban, ki je že večkrat ponovil, da si želi ostati znotraj EPP, je le nekaj dni pred odločanjem tudi sam postavil pogoje za obstanek v tej politični skupini. Zahteva, da EPP sledi ostri migracijski politiki, da imajo članice EU popolno suverenost nad zaščito svojih meja in da polovico stroškov za varovanje nacionalnih meja krije evropski parlament. Ob tem je ponovil svojo zavezanost protimigrantski politiki in krščanski kulturi, ki je, po njegovem, ključna za ohranitev svobodne Evrope.
Izključitev Fidesza je za EPP, kljub očitkom, ki jih je deležna, občutljiva zaradi prihajajočih evropskih volitev, na katerih se Orbanovi stranki obeta odličen rezultat. Obenem bi z izključitvijo Fidesza EPP pokazala, da ji je resnično mar za evropske vrednote in da ne podpira populistov in nacionalistov tipa Orban. Po drugi strani bi bila izključitev tudi hud udarec za Orbana samega. Cilj slednjega je, potem ko na domačem parketu ne vidi več izzivov,  postati pomemben igralec na evropski ravni.  To pa bo sila težko uresničil s povezovanjem tako s poljsko vladajočo stranko Zakon in pravičnost kot tudi z italijansko Ligo, ki jo vodi notranji minister Matteo Salvini. Z obema razen nasprotovanja migracijam nima skupnih točk.
V primeru izključitve pa ni dvoma, da se bo pred domačo javnostjo poskušal prikazati kot žrtev zarote Sorosa in njegovih promigrantskih zaveznikov, saj so režimski mediji v minulih tedni objavili že kar nekaj člankov, ki so napeljevali v to smer.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta