Evropa in covid-19: Eni v sproščanje, drugi v obvezno cepljenje

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
04.02.2022 16:27

Medtem ko so v Angliji in Skandinaviji ukrepe skoraj v celoti sprostili, v Avstriji od sobote velja obvezno cepljenje skoraj vseh polnoletnih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Zaščitne maske so še zmeraj obvezne v celinski Evropi, ene najstrožjih proticovidnih ukrepov na svetu imajo v Avstriji.

Epa

Evropa bi lahko po dveh letih pandemije covida-19 kmalu vstopila v "dolgo obdobje miru" zaradi visoke stopnje precepljenosti, prevladujoče blažje različice koronavirusa omikron in konca zime, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Direktor WHO za Evropo Hans Kluge je dejal, da gre za "premirje, ki bi nam lahko prineslo trajni mir", saj da visoka raven imunosti prebivalstva zaradi cepiv in naravnih okužb v kombinaciji s spremembo letnega časa postavlja Evropo v boljši položaj, da prepreči kakršnokoli ponovno naraščanje prenosa okužb, tudi ob pojavu še bolj virulentne različice od omikrona.

Adijo omejitvam, dober dan življenju

Čeprav je cela Evropa na zemljevidu Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni ECDC obarvana temno rdeče, kar pomeni, da je število okužb izredno visoko, se številne države odločajo za skoraj popolno ali vsaj delno sproščanje protikoronskih ukrepov. Pri tem navajajo skoraj identično razlago: res je dnevno število novookuženih enormno, toda pritisk na bolnišnice se ni povečal, temveč se marsikje zmanjšuje. Takšen trend napovedujejo tudi v prihodnje.

Prvi so ukrepe sprostili na britanskem otočju. V večini notranjih prostorov od 27. januarja tako niso več obvezne maske, na večjih prireditvah in v klubih pa jim ni več treba preverjati covidnega potrdila, odpravili so tudi priporočilo za delo od doma. Med drugim pa se sproščajo omejitve pri vstopu v Anglijo. Od 11. februarja naprej cepljenim proti covidu-19 ne bo treba več opraviti testa ob prihodu. Podobno so storili na Danskem, kjer so s prvim februarskim dnem odpravili skoraj vse omejitve, ki so jih sprejeli za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom. Zaščitne maske na Danskem niso več obvezne, prav tako ne preverjajo več spoštovanja pogoja PCT, odprli so se nočni lokali. V veljavi ostajajo le omejitve pri prehodu meje, in sicer za necepljene potnike iz neschengenskih držav. "Smo skozi kritično fazo. Pravimo adijo omejitvam in dober dan življenju, kot smo ga poznali pred korono," je ob tem dejala danska premierka Mette Frederiksen. Podobno razmišljajo in ukrepajo v drugih skandinavskih državah.

Na Danskem ni nobenih omejitev več, niti v zaprtih prostorih ne.

Epa

Ponekod kazni za necepljene

V celinski Evropi je sproščanje ukrepov bolj zadržano. V Nemčiji, ki je pogosto zgled za druge države EU, ocenjujejo, da je za sproščanje ukrepov še prezgodaj, prav tako še niso opustili zamisli o obveznem cepljenju odraslih, za kar se zavzema nova nemška vlada. Najdlje pa so pri uvedbi obveznega cepljenja šli naši severni sosedi. V Avstriji od sobote velja obvezno cepljenje za vse, starejše od 18 let, saj je zakon o tem, ki sta ga potrdila oba domova parlamenta, podpisal predsednik Alexander Van der Bellen. Obvezno cepljenje, ki velja za ljudi s stalnim ali začasnim prebivališčem v Avstriji, bodo uvajali v treh fazah. Necepljeni bodo morali od sredine marca računati na kazen, ki bo v hitrem postopku znašala 600 evrov, v rednem pa do 3600 evrov. Pri naših sosedih je sicer skoraj 85 odstotkov odraslih prejelo vsaj en odmerek cepiva. Več o tem lahko v reportaži z Dunaja preberete v ponedeljek v tiskanem in spletnem Večeru.

V Avstriji zlasti na Dunaju, računajo tudi na cepilne avtobuse.

Epa

V Italiji, kjer je cepljenje obvezno za starejše od 50 let (kazen za nespoštovanje ukrepa je 100 evrov), cepljenih pa je 88 odstotkov vseh, starejših od dvanajst let, so začeli sproščati ukrepe. Med drugim za tujce za vstop v hotele in restavracije ni več nujno potrdilo o cepljenju ali prebolelosti, temveč bodo lahko predložili tudi potrdilo o negativnem testu na novi koronavirus. S tem želijo spodbuditi turizem. Vlada je sicer v ponedeljek do 10. februarja podaljšala obvezno uporabo mask na prostem ter zaprtje nočnih lokalov. Obratno je v Španiji, kjer maske na prostem od torka ne bodo več obvezne, polno cepljenih pa je tej državi več kot devet desetin ljudi.

In kako je v državah na Zahodnem Balkanu? V večini držav na območju bivše Jugoslavije so bili ukrepi tako ali tako blagi, četudi je precepljenost med najnižjimi v Evropi, še nižja kot v Sloveniji. Zato pa je nekaj novosti v Grčiji, ki se že pripravlja na turistično (pred)sezono. Za domačine nad 60 let je obvezno cepljenje (kazen za necepljene bo 100 evrov mesečno), medtem ko od ponedeljka cepljeni potniki ob prihodu v Grčijo ne bodo več potrebovali negativnega rezultata hitrega testa ali testa PCR, temveč bo zadostovalo veljavno evropsko covidno potrdilo. Necepljeni bodo za vstop v državo še naprej potrebovali test, in sicer test PCR ne sme biti starejši od 72 ur.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta