Evropskega komisarja za trgovino je odneslo nespoštovanje ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa

Darja Kocbek Darja Kocbek
28.08.2020 06:00

Irec Phil Hogan, ki je Hrvaški omogočil izjemo pri uporabi imena teran, potem ko je to Slovenija zaščitila, je drugi evropski komisar, ki je bil prisiljen odstopiti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Phil Hogan je moral Ursuli von der Leyern oddati poročilo,nato pa je zahtevala dodatna pojasnila.   
EPA

Phil Hogan je zaradi nespoštovanja ukrepov v zvezi s koronavirusom odstopil s položaja komisarja za trgovino, so sporočili iz Evropske komisije. Predsednica Ursula von der Leyen je njegov odstop sprejela. Ob tem je poudarila pomen spoštovanja pravil o javnem zdravju: "V danih okoliščinah, ko se Evropa bojuje proti širjenju koronavirusa in Evropejci sprejemajo boleče omejitve, od članov kolegija pričakujem, da bodo nadvse pozorni pri spoštovanju državnih ali regionalnih pravil in priporočil."
Trgovinske zadeve bo začasno prevzel izvršni podpredsednik Valdis Dombrovskis. Irska vlada mora sedaj predlagati nove kandidate za komisarja. Ursula von der Leyen pričakuje, da bo iz Dublina dobila predlog za komisarko in komisarja.
Phil Hogan je drugi evropski komisar, ki je bil prisiljen odstopiti. S položaja ga je odnesla udeležba na elitni zabavi doma na Irskem, na kateri so kršili ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Na večerji irskega parlamentarnega golf kluba se je zbralo več kot 80 izbranih povabljencev, med katerimi je bil tudi Hogan. Le dan pred tem je vlada v Dublinu spričo vse višjega števila na novo okuženih sprejela vrsto dodatnih zaščitnih ukrepov, ki naj bi zajezili epidemijo covida-19. Pri tem je po poročanju STA med drugim izrecno poudarila, naj ne bo "nobenih uradnih ali neuradnih dogodkov ali zabav" v hotelskih restavracijah, še posebej ne v Dublinu, kjer se virus širi najhitreje.

Moteči očitki

Predsednik irske vlade Micheal Martin je Hogana, sicer nekdanjega vladnega ministra, že v soboto zvečer pozval, naj "temeljito premisli o svojem položaju". Pred tem je v Dublinu odstopilo več vidnih funkcionarjev in politikov. Hogan mu je v nedeljo sporočil, da on ne odgovarja irskemu premierju, ampak predsednici Evropske komisije. Ta je od njega zahtevala celovito poročilo, Hogan ji ga je predložil v nedeljo zvečer, a je predsednica zahtevala dodatna pojasnila.
V sredo, ko se je le odločil napisati odstopno izjavo, je v sporočilu za javnost zapisal, da so očitki o njegovem spornem ravnanju med zadnjim bivanjem v domovini postali moteči za njegovo delo in bi v prihodnjih mesecih škodili opravljanju komisarske funkcije.

Malo odstopov, več afer

Pred Hoganom je zaradi obtožb o vpletenosti v sporne posle, povezane s tobačno industrijo, leta 2012 bil prisiljen odstopno izjavo napisati evropski komisar za zdravje in potrošnike Maltežan John Dalli. Obtožbe o vpletenosti v sporne posle je odločno zavračal in proti Evropski komisiji vložil tožbo na sodišče EU v Luksemburgu. V tožbi je navedel, da ga je k odstopu prisilil predsednik evropske komisije Jose Manuel Barroso. V tožbi je Dalli zahteval razveljavitev odstopa in odškodnino. Barroso pa je trdil, da je Dalli sam podal odstopno izjavo. Sodniki so leta 2015 dali prav Barrosu.
Pred Johnom Dallijem je leta 1999 zaradi korupcijskega škandala, v katerega je bila vpletena evropska komisarka za izobraževanje in raziskave Francozinja Edith Cresson, odstopil celoten kolegij evropskih komisarjev s predsednikom komisije Jacquesom Santerjem na čelu. Drugih odstopov evropskih komisarjev in predsednikov Evropske komisije na podlagi obtožb o navzkrižju interesov in drugih nepravilnosti ni bilo.
V eno odmevnejših tovrstnih afer je bil leta 2005, ko je bil sredi prvega mandata predsednika Evropske komisije, vpleten Jose Manuel Barroso, ker je zastonj križaril na jahti prijatelja grškega bankirja in ladjarja Spirosa Lacisa, ki velja za enega najbogatejših Evropejcev. Vrednost tega križarjenja je po poročanju nemškega dnevnika die Welt znašala 20.000 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta