Evropski stolčki: Hudi boji v ozadju

Darja Kocbek Darja Kocbek
27.06.2019 15:57

Napredka pri pogajanjih o najvišjih funkcijah ni pričakovati, dokler se ne bodo poenotili v največji politični družini, Evropski ljudski stranki. Ljudmila Novak hvali Michela Barnierja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bi lahko bil Michel Barnier (desno) tisti človek, ki bo prevzel Junckerjeve naloge? EPA
EPA

Preden se bodo voditelji članic EU v nedeljo, 30. junija, spet zbrali na vrhu v Bruslju, da bi se dogovorili o kandidatih za najvišje položaje v evropskih institucijah, v ozadju potekajo hudi boji. Po mnenju poznavalcev napredka ni pričakovati, dokler ne bo odločitve znotraj največje politične družine Evropske ljudske stranke (EPP), saj ima še vedno največ poslancev v evropskem parlamentu, njena članica pa je tudi nemška kanclerka Angela Merkel.
Kdaj bo EPP zagrabil scenarij B?

Dodatno so letos boje za najvišje položaje v EU zapletla nesoglasja med Merklovo in francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom (sicer je član politične skupine liberalcev), ta namreč odločno zavrača možnost, da bi šef evropske komisije postal vodilni kandidat EPP, Nemec Manfred Weber. Merklova je v sredo zvečer v Berlinu po poročanju agencije Reuters sklicala sestanek o delitvi najvišjih položajev v EU, na katerega je povabila pomembna imena EPP v Nemčiji, med njimi je bil tudi Weber. Po poročanju bruseljskega portala Politico je zdaj ključno vprašanje, kdaj bo EPP, ki uradno za novega predsednika evropske komisije še vedno podpira Webra, prešla na načrt B, to je na iskanje drugega kandidata, ki bi ga podprli voditelji članic EU (potrebno je zbrati kvalificirano večino glasov) v okviru evropskega sveta in večino poslancev evropskega parlamenta.
Merklova priznava, da so letos razmere za iskanje dogovora o kandidatih za najvišje položaje zahtevnejše, kot so bile pred petimi leti. Ko je v sredo odgovarjala na vprašanja poslancev nemškega parlamenta, je izrazila željo, da bi bil nov predsednik evropske komisije izbran ob upoštevanju načela vodilnih kandidatov, ali bo v okviru evropskega sveta to uspelo, pa še ne more reči.

Milan Brglez: "Žal se čas počasi izteka, predolgo odlašanje z izborom lahko škoduje EU."
Robert Balen
Ljudmila Novak: "Podprli smo Webra. Michel Barnier pa je oseba, ki smo jo v NSi podprli že leta 2014."
Robert Balen
Francoz Michel Barnier, glavni pogajalec Evropske unije za brexit, je v intervjuju za britanski časnik Times London odločno posvaril pred bežanjem od sprejetih zavez.
Stephanie Lecocq
Romana Tomc: "Če bodo o predsedniku evropske komisije odločali voditelji držav, to ni dobro za zaupanje volivcev."
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta