(FOTO in VIDEO) Potres, ki so ga čutili do Zagreba, pa tudi v Sloveniji, imel epicenter pri Sisku. Poškodovane strehe in dimniki, odpadal omet

B.R., Gr.G., VČ, STA
28.12.2020 06:48
Nekaj pred 6.30 v ponedeljek zjutraj je Hrvaško prizadel potres. Po prvih podatkih je bil magnitude 5,2. Tresenje tal se še ni umirilo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V več potresih, ki so v ponedeljek zjutraj stresli območje Siska in Petrinje na Hrvaškem, je bilo poškodovanih več kot sto objektov. Večinoma gre za poškodovane strehe in dimnike, popokale so tudi stene v številnih stanovanjskih in gospodarskih objektih. Na industrijskih poslopjih, kot sta rafinerija nafte v Sisku in mesna industrija Gavrilović v Petrinji, ni večje škode, ki bi lahko povzročila onesnaženje okolja. Smrtnih žrtev že drugi večji potres na Hrvaškem letos (marca je močno streslo Zagreb) ni terjal.

Potres na tem območju je bil po besedah Krešmirja Kuka s Seizmološkega zavoda Hrvaške že leta 1880. "Zaenkrat še nimamo informacij o povzročeni škodi," je povedal za HRT. Glede na prva poročanja prebivalcev je nekaj škode povzročil v stanovanjih, saj so na tla popadale stvari, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Številni prebivalci Siska so v strahu zbežali na ulice. Po mestu pa je bilo slišati alarme vozil. Tudi iz kraja Petrinja, ki je najbližje žarišču, zaenkrat ne poročajo o večji škodi.

Območje je od jutra streslo več popotresnih sunkov, najmočnejši je bil ob 7.50. Po podatkih ESMC je imel magnitudo 4,9 in žarišče 44 kilometrov jugovzhodno od Zagreba in 11 kilometrov jugozahodno od Siska. Med prvim in drugim močnejšim potresom so na območju Siska in Petrinje zabeležili še popotresni sunek z magnitudo 1,8.

Po drugem močnejšem sunku hrvaški mediji poročajo tudi o večji gmotni škodi, predvsem v Sisku. Na zgradbah v Sisku je videti popokane zidove in fasade, porušene dimnike in podobno. Prebivalci se bojijo morebitnih novih potresnih sunkov, poroča Hina.

Pomočnik hrvaškega notranjega ministra in poveljnik civilne zaščite Damir Trut je za hrvaški radio povedal, da v Zagrebu občani ne poročajo o gmotni škodi.

Številni stanovalci so prestrašeni zapustili domove, poroča Večernji list. Pišejo, da so na nekaterih poslopjih razpokale stene, odkrušil se je omet. Prebivalec Zagreba je povedal, da so se tla tresla približno 10 sekund. "Najprej hrup, vedel sem, da mu sledi potres. Grozno," je zapisal. Drugi, ki so potres čutili v Veliki Gorici, sporočajo, da je trajal 15-20 sekund. Številne je tresenje tal prebudilo.

Potres so čutili tudi prebivalci celotne Slovenije. ARSO je na svojih spletnih straneh sporočil, da so ob 6.28 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili močan potres 112 km jugovzhodno od Ljubljane. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa v Sloveniji ni presegla V. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta