(FOTO in VIDEO) Raste število žrtev po padcu vojaškega letala na stanovanjsko stavbo blizu meje z Ukrajino

STA, M.R., Va
17.10.2022 21:10

V današnjih napadih Rusije na Kijev in mesto Sumi na vzhodu Ukrajine je bilo po navedbah tamkajšnjih oblasti ubitih najmanj osem ljudi. V prestolnici ubita "mlada družina". Zvečer nove civilne žrtve tudi na ruski strani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jejsk
Reuters

V Kijevu so tri osebe umrle v napadu na stanovanjsko zgradbo z dronom. Več sto krajev je ostalo brez elektrike. Rusija je medtem sporočila, da so njeni droni in rakete danes zadeli vse predvidene tarče.

Ukrajinsko prestolnico Kijev je davi napadlo več deset dronov kamikaz. Gre za brezpilotne letalnike, ki naj bi jih Rusiji dobavljal Iran. Ti lahko več ur lebdijo v zraku, nato pa se spustijo nad tarčo in eksplodirajo. Ukrajina trdi, da jih je Rusija uporabila že v preteklosti, Iran pa zanika, da bi jih dobavljal Rusiji.

Prebivalci Kijeva ob ostankih domnevno iranskega drona. 
Reuters

Eden od dronov je zadel stanovanjski blok v okrožju Ševčenko. Izpod ruševin so po navedbah predstavnika urada ukrajinskega predsednika Kirila Timošenka doslej rešili 19 ljudi, najmanj štirje pa so v napadu umrli. Kijevski župan Vitalij Kličko je sporočil, da je med ubitimi mlad zakonski par, ki je pričakoval otroka.

Po njegovih besedah so nad ukrajinsko prestolnico poslali 28 dronov, ukrajinski sistemi zračne obrambe pa naj bi bili sestrelili vse razen petih. Kličko je na twitterju objavil tudi fotografijo, na kateri je domnevna razbitina drona iranske izdelave.

O novih ruskih napadih so danes poročali z različnih koncev Ukrajine. V vzhodni regiji Sumi so bili zjutraj po navedbah tamkajšnjega guvernerja Dmitra Živickega ubiti štirje ljudje, potem ko so tri rakete zadele "objekt civilne infrastrukture".

Reuters

Ruska vojska je nekaj ur po napadih sporočila, da je zadela "vse predvidene tarče" v Ukrajini. "Ruske oborožene sile so nadaljevale z napadi z visoko natančnim in orožjem dolgega dosega (...) na vojaške poveljniške in nadzorne objekte ter na energetski sistem Ukrajine," so še zapisali na ruskem obrambnem ministrstvu.

Dron Geran-2, kot ga poimenuje Rusija, identičen iranskemu dronu Shahed-136, poln zahodne tehnologije.
Profimedia

Mihajlo Podoljak iz urada ukrajinskega predsednika pa je zahteval sankcije proti odgovornim, in sicer zahteva izključitev Rusije iz skupine G20. "Tisti, ki dajejo ukaze za napade na kritično infrastrukturo (...) in organizirajo popolno mobilizacijo, da bo fronta prekrita s trupli, ne more sedeti za isto mizo z voditelji G20," je poudaril.

Višji svetovalec ukrajinskega predsednik Anton Geraščenko je na twitterju zapisal, da je bila v današnjem napadu z dronom v Kijevu ubita "mlada družina". 34-letna Bogdan in Viktorija, kot ju je poimenoval, naj bi pričakovala svojega prvega otroka. "Toliko bolečine zaradi TeroRusije," je dodal in še zapisal, da Ukrajina potrebuje sisteme protizračne obrambe.

Vojaško letalo padlo na stanovanjsko zgradbo 

Zvečer so na twitterju zaokrožile fotografije goreče stanovanjske stavbe v Jejsku v ruski regiji Krasnodar blizu meje z Ukrajino. Med poletom za vajo se je po okvari enega od motorjev vnelo gorivo, so o strmoglavljenju vojaškega letala na stanovanjski objekt sporočili iz ruskega obrambnega ministrstva. 

Umrli so najmanj štirje ljudje, šest jih pogrešajo. Poškodovanih je 25, od njih jih je pet v kritičnem stanju, tudi en otrok. Ogenj se je razširil na 2000 kvadratnih metrov površine, to je na pet od devetih nadstropij.

Reuters

Pilota lovskega letala sta se po navedbah obrambnega ministrstva rešila s pomočjo padal. 

Pristaniško mesto Jejsk leži ob Azovskem morju, na nasprotni strani od ukrajinskega mesta Mariupol, ki je pod ruskim nadzorom.

Šmigal: Na stotine naselij brez elektrike

Ukrajinski premier Denis Šmihal je dejal, da so ruske sile danes napadle ključne infrastrukturne objekte v treh regijah. "Ruski teroristi so še enkrat napadli energetsko infrastrukturo v treh regijah. Pet napadov z droni je bilo zabeleženih v Kijevu. Energetski in stanovanjski objekti so bili poškodovani," je povedal. 

Gasilci v Kijevu 
EPA

Regiji Dnipropetrovsk in Sumi pa sta bili tarča raketnih napadov. Na stotine naselij je ostalo brez elektrike, pojasnjuje Šmihal in dodaja, da se delavci trudijo obnoviti dobavo elektrike. Hkrati je pozval državljane, naj omejijo porabo električne energije. Iz predsednikovega urada pa so sporočili, da je bilo v napadih ubitih in ranjenih več ljudi. 

Zelenski Rusiji: Napadi nas ne bodo zlomili

Ruski napadi ne bodo "zlomili" Ukrajincev, pa je danes Moskvi sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, potem ko so ruski droni in rakete danes zadeli številne cilje v Kijevu in drugod po državi. 

EPA

"Vso noč in vso jutro sovražnik terorizira civilno prebivalstvo. Droni kamikaze in rakete napadajo povsod po Ukrajini. Sovražnik lahko napada naša mesta, a ne bo nas mogel zlomiti," je na Telegramu sporočil Zelenski.

Reuters

Podobni napadi že pred enim tednom

Pred natanko tednom dni je Rusija ob podobnem času dneva Kijev prvič po več mesecih obstreljevala z raketami. Te so poletele tudi na številna druga mesta po državi. V napadih, ki so bili deležni zgražanja v mednarodni skupnosti, je bilo ubitih najmanj 19 ljudi, več kot 100 je bilo ranjenih.

Reuters

Moskva je napade v manjšem obsegu nadaljevala tudi v prihodnjih dneh, ko je bila tarča predvsem energetska infrastruktura na zahodu Ukrajine.

EPA
Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je napade označil kot povračilni ukrep za eksplozijo, ki je pred tem odjeknila na mostu, ki Rusijo povezuje s priključenim ukrajinskim polotokom Krim. V petek je izrazil zadovoljstvo z doseženim in dejal, da zaenkrat ne vidijo potrebe po nadaljnjih napadih.

EPA

Osvobodili več kot sto ujetnic

Ukrajina je danes sporočila, da je z Rusijo izmenjala več kot sto ujetnic. To je bila prva izmenjava zgolj žensk ujetnic z Moskvo po skoraj osmih mesecih vojne. Med izpuščenimi naj bi bile večinoma vojakinje, so sporočili v Kijevu. Izmenjavo ujetnic so potrdili tudi na ruski strani.

"Danes je potekala nova obsežna izmenjava vojnih ujetnikov. Posebej ganljiva in resnično posebna izmenjava. Iz ujetništva smo osvobodili 108 žensk," je na Telegramu sporočil vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak. Po njegovih besedah je bila med njimi večina vojakinj, pa tudi 37 evakuirank iz jeklarne Azovstal v jugovzhodnem mestu Mariupol, ki so ga v začetku invazije oblegale in kasneje zavzele ruske sile.

Jermak je še dejal, da so bile nekatere od osvobojenih žensk že od leta 2019 v pridržanju proruskih separatistov v vzhodni Ukrajini zaradi njihovih "proukrajinskih stališč".

Vodja proruskih separatistov v pokrajini Doneck Denis Pušilin je potrdil izmenjavo in dejal, da je Rusija v okviru izmenjave prejela 110 oseb, ki so jih pridržali Ukrajinci. Pri tem je pojasnil, da sta med tistimi, ki naj bi se vrnili v Kijev, dve "zavrnili odhod v Ukrajino in se odločili ostati v Rusiji".

Ukrajina in Rusija sta od začetka ruske invazije izvedli več izmenjav ujetnikov; najobsežnejša doslej je potekala konec septembra. Takrat je Moskva v zameno za tesnega zaveznika Kremlja Viktorja Medvedčuka in 55 drugih ujetnikov Kijevu izročila več kot 200 Ukrajincev, med katerimi so bili tudi borci iz Mariupola in deset tujcev. Pri izmenjavi ujetnikov med sprtima stranema je pomembno vlogo odigral turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta