(FOTO in VIDEO) V streljanju na beograjski šoli umrlo 8 otrok, objavljen posnetek prijetja 14-letnega napadalca

A.L., STA
03.05.2023 09:53

Po neuradnih informacijah Telegrafa je 14-letnik vdrl v razred zgodovine in začel streljati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Na osnovni šoli v središču srbske prestolnice Beograd je danes 14-letni učenec sedmega razreda s pištolo ubil osem učencev in varnostnika, so potrdili na srbskem notranjem ministrstvu. Potrdili so tudi, da je ob učiteljici ranjenih še šest učencev. Po poročanju srbskih medijev je ena učenka življenjsko ogrožena. 

Pred šolo ...
EPA
EPA
EPA
Aretacija dečka, ki je streljal na osnovni šoli v Beogradu. V času izvršitve dejanja še ni bil star 14 let.
Profimedia

Deklica, ki je med streljanjem zbežala iz učilnice, je očetu povedala, da je streljal njihov sošolec, sicer odličnjak, ki je s hladnim izrazom na obrazu vstopil v učilnico in najprej streljal na učiteljico, nato pa še na učence, poroča srbski portal N1. Druga učenka pa je za Novo povedala, da je v učilnico vdrl med uro zgodovine z dvema nabojnikoma v rokah. Najprej je streljal na učiteljico zgodovine, nato pa na učence. 

Oboroženega učenca so aretirali. Policisti sumijo, da je naboje izstrelil iz očetova pištole. 

Po poročanju tabloida Blic so jim učenci povedali, da je 14-letnik "znorel", ker je dobil enko pri zgodovini, saj ima sicer same petke. V šolo naj bi prišel s petimi polnimi nabojniki.

A parent escorts her child following a shooting at a school in the capital Belgrade on May 3, 2023. Serbian police arrested a student following a shooting at an elementary school in the capital Belgrade on May 3, 2023, the interior ministry said. The shooting occurred at 8:40 am local time (06:40 GMT) at an elementary school in Belgrade's downtown Vracar district.,Image: 773519249, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

"Začel je naključno streljati. Ulegel sem se na prijatelja, da bi mislil, da sem tudi jaz mrtev," je za medije povedal eden od pretresenih učencev.

Profimedia
EPA
EPA
EPA

Dogodek je močno pretresel tudi osebje v urgentnem kliničnem centru.

Žalovanje takoj po strelskem pohodu na beograjski osnovni šoli.
Reuters

Učence so evakuirali, policija pa je območje zaprla za javnost. Na območju je deset vozil nujne pomoči. Staršem, ki so se zbrali v bližini in novinarjem ne dovolijo dostopa. 

Kot poroča Index, so v osnovni šoli, kjer je prišlo do streljanja, našli nahrbtnik z orožjem, strelivo in molotovke. Za zdaj ni natančno znano, ali je ta nahrbtnik v šolo prinesel 14-letni učenec, ki so ga prijeli zaradi streljanja.

Reuters

Srbski predsednik Vučić po napadu v šoli: To je eden najtežjih dni v zgodovini Srbije

Minister za izobraževanje Marko Ružić je sporočil, da so sprejeli odločitev o razglasitvi tridnevnega žalovanja, ki bo trajalo od 5. do 7. maja. V vseh beograjskih šolah so danes popoldne odpovedali pouk, jutri zjutraj pa ga bodo začeli z minuto molka.

Reuters

V popoldanskih urah je v javnost prišla tudi informacija, da je policija pridržala očeta 14-letnega napadalca. Moški je imel dovoljenje za obe pištoli, a trdi, da sta bili shranjeni v sefu. Geslo zanj je napadalec očitno poznal. Po informacijah posameznih medijev sta se oče in sin večkrat skupaj učila streljati.

Srbska ministrica za zdravje Danica Grujičić na novinarski konferenci ni uspela skriti solz. Povedala je, da se za življenje najhuje poškodovane deklice še vedno borijo. Izrazila je sožalje staršem, ki so izgubili otroke, "ki so jih zjutraj pospremili v šolo" in dodala, da je ne glede na 40-letno kariero v zdravstvu to nekaj najhujšega, kar je videla. 

Reuters

Minister za izobraževanje Branko Ružić je vzroke za tragični dogodek pripisal spletnim igram in "zahodnemu načinu življenja". 

14-letnik je zločin planiral dlje časa, imel je celo spisek učencev, ki jih je nameraval likvidirati, čeprav motiv ni znan.

Najprej je ustrelil varnostnika, takoj za njim pa še učenko, ki je bila danes dežurna in dekle, ki je stalo ob njej. Četrta žrtev je bila še ena učenka, tudi njo je krogla zadela na hodniku. Od tam je vstopil v učilnico zgodovine, kjer je imel pouk njegov razred, in ubil še pet učencev ter ranil učiteljico. Policijo naj bi poklical sam.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta