(FOTO in VIDEO) Vstop v novo leto 2021: Nebo so ponovno pobarvali ognjemeti

Vstop v novo leto je povsod po svetu letos potekal v senci pandemije covida-19. Javnih praznovanj večinoma ni bilo, ponekod pa so vseeno pripravili tradicionalne ognjemete, ki razsvetlijo nebo v prvih minutah novega leta.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Funchal, Portugalska. 
Homem De Gouveia

Ob 11. uri po srednjeevropskem času so v novo leto najprej vstopili na Samoi in na tihomorskem otočju Kiribati. Že uro pozneje so prihod leta 2021 pozdravili na Novi Zelandiji, ob 14. uri pa v velikem delu Avstralije.

Izmed evropskih držav so v novo leto prvi vstopili v Grčiji, na Finskem, v baltskih državah in v Romuniji, večji del Evrope pa ob polnoči po srednjeevropskem času.

Sidney
EPA

Na vzhodni obali ZDA, vključno z New Yorkom, se bo novo leto začelo v petek ob 6. uri po srednjeevropskem času, sedem ur pozneje pa bosta kot zadnja vanj vstopila sicer nenaseljena tihomorska Bakerjev otok in Howlandov otok.

EPA

Kljub pandemiji so ponekod vseeno pripravili tradicionalne ognjemete. Eden najveličastnejših se vsako leto odvije v Sydneyju, vendar je zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa tokrat potekal brez množice gledalcev, ki se običajno zberejo v tamkajšnjem pristanišču. Oblasti so ljudi pozvale, naj si dogajanje ogledajo preko prenosa v živo, zbiranje ob pristanišču namreč ni dovoljeno.

Avstralija.
EPA

Na Tajvanu so tudi sedaj organizirali znameniti ognjemet z nebotičnika Taipei 101. Petminutno predstavo ob 509 metrov visoki stolpnici je po napovedih organizatorjev popestrilo okoli 16.000 raket. Na Kitajskem so odpovedali tradicionalni novoletni svetlobni šov v Pekingu. Praznovanja so omejili v mestih po vsej državi.

EPA
EPA

V četrtek ob 17. uri po našem času so v leto 2021 vstopili tudi v Pekingu na Kitajskem, Filipinih, tudi v Singapurju in Hong Kongu. V mestu, ki se bori s četrtim valom epidemije, se je kljub virtualnemu ognjemetu, projeciranemu na visoke nebotičnike, na prostem zbrala množica ljudi. 

Večina Japoncev je prihod novega leta pričakala doma v družinskem krogu. Odpovedali so tradicionalni novoletni dogodek, na katerem cesar Naruhito in preostali člani cesarske družine pozdravijo podanike. V Južni Koreje so oblasti prepovedale zasebna zbiranja več kot petih oseb ter zaprle smučarska središča in druge turistične destinacije. V Severni Koreji je po drugi strani novo leto na glavnem trgu v Pjongjangu pričakala množica ljudi, ki so spremljali koncert in uživali v ognjemetu.

Ob 18. uri po našem času so polnoč dočakali med drugim v večini Indonezije, na Tajskem in v Vietnamu, v Nepalu se je novo leto začelo ob 19.15 po našem času. Petnajst minut pozneje sta v 2021 vstopili Indija in Šri Lanka, sledila je Moskva, nato pa še Grčija.

Burj Khalifa
EPA

Tudi v Nemčiji je nameravalo silvestrovanje potekati drugače. Poleg prepovedi prodaje pirotehnike namreč ne bi smelo niti ognjemeta nad znamenitimi Brandenburškimi vrati. A so prebivalci kljub omejitvam razsvetlili nebo nad nemško prestolnico.

V Franciji pa je spoštovanje protikoronskih ukrepov, vključno s policijsko uro, ki se je začela ob 20. uri, nadzorovalo 100.000 policistov in žandarjev.

V brazilskem Rio de Janeirju tokrat prav tako ni bilo množičnega silvestrovanja. Oblasti so se namreč odločile, da odpovejo ognjemet, mestne plaže pa so bile zaprte za obiskovalce. Prepoved zbiranja velja tudi za znamenito plažo Copacabana, kjer novo leto običajno pričaka več milijonov ljudi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.