(FOTO) Pet poveljnikov iz jeklarne Azovstal v Mariupolu je spet v Ukrajini

Va, STA
09.07.2023 14:59

V Kremlju so Ankaro obtožili, da je z izpustitvijo ukrajinskih borcev prekršila dogovor, po katerem naj bi ostali v Turčiji do konca vojne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Volodimir Zelenski s poveljniki iz jeklarne, simbola ukrajinskega odpora.  
Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je v soboto iz Turčije vrnil s petimi poveljniki obrambe jeklarne Azovstal v Mariupolu. Na to so se jezno odzvali v Kremlju, kjer so Ankaro obtožili, da je z izpustitvijo ukrajinskih borcev prekršila dogovor, po katerem naj bi ostali v Turčiji do konca vojne.

Zelenski se je v Istanbulu sestal s turškim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom. Na fotografiji z letala, ki jo je prek Telegrama objavil Zelenski, je videti tri poveljnike ultranacionalističnega regimenta Azov in poveljnika dveh brigad vojske oz. nacionalne garde.

Peterico so ruske sile zajele ob padcu jeklarne Azovstal po večmesečnem obleganju. Zadnji ukrajinski vojaki so pristaniško mesto v regiji Doneck zapustili maja lani.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je v soboto bil kritičen do izpustitve nekdanjih vojnih ujetnikov, kar je označil za neposredno kršitev dogovora s strani Turčije in Ukrajine. Moskva naj bi bila sprva razmišljala o sojenju pripadnikom regimenta Azov, a je nato pristala na njihovo deportacijo v Turčijo.

Gre za vojaško enoto, ki so jo Rusi vztrajno označevali za neonacistično, kot takšna pa je igrala ključno vlogo pri upravičevanju ruskega napada na Ukrajino. Ruski predsednik Vladimir Putin je namreč, kot je znano, ob napovedi invazije na Ukrajino napad utemeljil z besedami, da želi doseči njeno denacifikacijo in demilitarizacijo.

Ukrajinski minister: "Naše stališče je preprosto: osvoboditi moramo okupirana ozemlja in rešiti življenja naših ljudi"

"Naše stališče je preprosto: osvoboditi moramo svoja začasno zasedena ozemlja in rešiti življenja naših ljudi. Ukrajina bo to orožje uporabljala samo za to, da osvobodi svoja mednarodno priznana ozemlja," se je na twitterju oglasil ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov - potem ko so ZDA razburile z odločitvijo, da Ukrajini v pomoč pri protiofenzivi pošljejo prepovedane kasetne bombe.

To orožje bo reševalo življenja ukrajinskih vojakov, pravi Reznikov. Obljubil je, da bo Ukrajina vodila natančno evidenco uporabe kasetnih bomb in podatke izmenjala s svojimi partnerji. 

Oleksij Reznikov 
EPA

Na sporno namero Združenih držav so kmalu reagirali tudi v Moskvi. Pravijo, da je to še en primer protiruske politike Washingtona.   

"Razumemo, da je kasetno strelivo rizik za civilno prebivalstvo. No, velik rizik za civiliste je tudi, če ruske enote in tanki prebijejo ukrajinske položaje in zavzamejo še več ukrajinskega ozemlja, ker Ukrajina nima dovolj topništva," pravi svetovalec ameriškega predsednika Joea Bidna za nacionalno varnost Jake Sullivan.

Rusije, Ukrajine in ZDA ni med podpisniki konvencije o kasetnem strelivu, ki prepoveduje proizvodnjo, skladiščenje, uporabo in transport tega orožja.   

Kasetno bombo sestavljajo številne manjše bombe, ki se, potem ko kasetna bomba po izstrelitvi z letal ali iz topov eksplodira v zraku, neselektivno raztrosijo po več sto metrov širokem območju. Ker mnoge ne eksplodirajo takoj, so velika grožnja civilnemu prebivalstvu še dolgo po koncu konfliktov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta