(FOTO) V Grčiji že tretji dan divjajo številni gozdni požari, kaj veleposlaništvo sporoča slovenskim državljanom?

STA, A.L.
19.07.2023 12:38

V Grčiji danes že tretji dan divjajo gozdni požari, ki so številne prebivalce zlasti obalnih kraljev prisilili k umiku z domov. Najhuje je v gozdovih na območju Dervenohorije, ogenj pa še vedno divja tudi na Rodosu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Pričakuje se, da se bo čez dan okrepil veter, kar bo še dodatno otežilo gašenje požarov.

Najhujši požar še vedno divja v gozdovih regije Dervenohorija, okrog 50 kilometrov severno od Aten, kjer ogenj ob podpori gasilcev gasi šest letal in osem helikopterjev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Reuters
Reuters

Gasilcem prav tako še ni uspelo zajeziti požara v Kuvarasu in pri obmorskem letovišču Lutraki. V slednjem so zaradi ogenj v ponedeljek evakuirali 1200 otrok na počitniških kolonijah. Požar več dni divja tudi na priljubljenem turističnem otoku Rodos. Po podatkih naj bi obsegal kar 30 hektarjev gozdne površine.

V Grčiji pričakujejo, da se bodo čez dan okrepili severovzhodni vetrovi, kar bo še dodatno otežilo gašenje požarov, lahko pa bi tudi zanetilo nove.

Reuters

Grčija se - enako kot večji del Sredozemlja - trenutno sooča s hudim vročinskim valom in temperaturami, ki dosegajo in ponekod tudi presegajo 40 stopinj Celzija. Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je v torek sporočil, da bo EU v okviru mehanizma za civilno zaščito na prošnjo Grčije na območje poslala dva kanaderja iz Italije.

Reuters

Veleposlaništvo Slovenije v Atenah je medtem na Twitterju pozvalo slovenske državljane, ki se nahajajo na območju požarov, naj upoštevajo navodila lokalnih oblasti in pozorno spremljajo lokalne medije.

EPA
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta