Gergely Karácsony, župan Budimpešte: "Zdaj sem župan, nimam ambicij voditi združene opozicije"

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
08.11.2019 15:58

Pogovor z novoizvoljenim županom Budimpešte, simbolom združene madžarske opozicije, ki je vladajoči Fidesz premagala še v več kot deset večjih mestih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Da je drugačen od donedavnega župana 1,7-milijonske madžarske prestolnice, je 44-letni Gergely Karácsony želel simbolno pokazati že prvi dan županovanja, ko se je pred mestno hišo sredi oktobra pripeljal s kolesom. Poteza je logična v luči dejstva, da je novi župan sopredsedujoči zeleni stranki Párbeszéd (Dialog), in je obenem skladna z napovedjo, da bo poskušal mestu vrniti več zelenega. Ob podpori združene opozicije - izjema je skrajno desna Jobbik, ki ga je posredno podprla na način, da ni imela svojega kandidata - je premagal Istvána Tarlósa, ki se je potegoval za ponovni mandat s podporo stranke Fidesz Viktorja Orbána. Slednja na oktobrskih lokalnih volitvah ni izgubila le prestolnice, temveč še več kot deset večjih madžarskih mest, kar je avtoritarnemu Orbanu zadalo hud udarec, čeprav stranka ostaja najmočnejša v ruralnem okolju in tudi sicer v državi.

Predsednik madžarske vlade Orbán in župan Karácsony sta ideološko na različnih bregovih.
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta