Grossi: Fizična celovitost nuklearke večkrat kršena. Šojgu: Ukrajina napada infrastrukturo z zahodnim orožjem

STA, Va
02.09.2022 16:07

Ruski obrambni minister je zatrdil, da Rusija v nuklearki Zaporožje nima težkega orožja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Generalni direktor IAEA Rafael Mariano Grossi (v sredini) z ekipo inšpektorjev v Zaporožju. 
EPA

Rusija je zadovoljna s prihodom inšpektorjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) v nuklearko Zaporožje v Ukrajini, je novinarjem dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Po njegovih besedah je sicer še zgodaj za oceno njihovega dela. "Glavno je, da je delegacija tukaj," je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Ekipa strokovnjakov IAEA, ki je v četrtek prispela v Zaporožje, je začela preučevati stanje v nuklearki na jugu Ukrajine. Generalni direktor IAEA Rafael Grossi je po ogledu jedrske elektrarne v četrtek zvečer opozoril, da je bila fizična celovitost elektrarne večkrat kršena. Napovedal je tudi, da bodo nekateri inšpektorji v Zaporožju ostali do nedelje ali ponedeljka.

Medtem so peti reaktor od skupno šestih v jedrski elektrarni, ki so ga v četrtek zaustavili zaradi obstreljevanja, ponovno zagnali, je sporočil ukrajinski operater elektrarne Energoatom. Ukrajinske sile pa so bombardirale rusko oporišče v mestu Energodar, kjer je elektrarna. "Ciljni napadi naših enot v krajih Energodar in Herson so uničili tri sovražnikove artilerijske sisteme in skladišče streliva," je sporočila ukrajinska vojska.

V elektrarni v Zaporožju je trenutno še pet strokovnjakov Mednarodne agencije za jedrsko energijo. Ruske sile so jedrsko elektrarno s šestimi reaktorji, ki velja za največjo v Evropi, zasedle kmalu po začetku invazije. Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je danes zatrdil, da Rusija v nuklearki nima težkega orožja. Izrazil je upanje, da se bodo inšpektorji IAEA lahko prepričali o tem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Šojgu je ob tem obtožil Ukrajino, da od sredine julija redno obstreljuje infrastrukturo elektrarne z zahodnim orožjem. V govoru, objavljenem na družbenem omrežju Telegram, je pojasnil, da je bilo od 18. julija 29 takšnih napadov. Ukrajina po drugi strani trdi, da elektrarno obstreljujejo ruske sile.

Ukrajina in Rusija izmenjali zapornike

Ukrajina in Rusija sta v petek izmenjali več zajetih vojakov. Izmenjava je vključevala 14 Ukrajincev in zaenkrat še neznano število Rusov, je na Telegramu sporočil koordinacijski urad za vojne ujetnike v Kijevu.

Izmenjava zapornikov je potekala v regiji Doneck na vzhodu države, vanjo pa so bili vključeni ukrajinski vojaki iz dveh motoriziranih brigad, ki so bili ujeti že spomladi, med njimi naj bi bila tudi en častnik in zdravnik. Število izročenih Rusov še ni znano, vendar je bilo doslej v izmenjave ujetnikov med Rusijo in Ukrajino običajno vključeno enako število ljudi na obeh straneh.

Ob tem je je namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov sporočil, da se ZDA po diplomatski poti še niso obrnile na Rusijo glede morebitne vrnitve ameriških plačancev, ujetih v Ukrajini, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

"Takšnih pozivov ZDA prek zunanjega ministrstva ni bilo. V nekaterih primerih smo si z njimi izmenjali različne informacije o tem, kje bi se lahko nahajali določeni ameriški državljani, vendar vse to ni zadevalo teme plačancev," tako Rjabkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta