Hrvaški letalski prevoznik Croatia Airlines lani s skoraj 50 milijoni evrov izgube

Gr.G., STA
01.03.2021 11:19
Poglobitev izgube v primerjavi z letom 2019 je neposredna posledica zmanjšanega povpraševanja po storitvah zračnega prevoza v času pandemije covida-19.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Hrvaški letalski prevoznik Croatia Airlines, ki je pravkar obnovila povezave s Sarajevom in namerava potnikom čez nekaj dni znova omogočiti letenje na Dunaj, je lansko leto sklenil s 358,2 milijona kun (47,7 milijona evrov) izgube. To je bistveno več, kot je znašala izguba iz leta 2019, ki se je Croatia Airlines znašla za 79,4 milijona kun (10,5 milijona evrov) v minusu. Prevoznik v zraku ostaja zahvaljujoč obsežni državni pomoči.

Sašo Bizjak

Število prepeljanih potnikov se je zmanjšalo za 72 odstotkov na 1,56 milijona. Prihodki iz naslova prevoza potnikov so bili za 70 odstotkov nižji kot leto prej. Tovorni prevoz Croatia Airlines se je skrčil za 32 odstotkov na 693 ton. Prihodki iz naslova tovornega prometa so tako padli za 26 odstotkov na 8,4 milijona kun (1,1 milijona evrov).

Kot so dodali v letalskem podjetju, so se drugi prihodki družbe zvišali za 56 odstotkov, predvsem zaradi 88,5 milijona kun (11,7 milijona evrov) državnega nadomestila za škodo, ki jo je povzročila pandemija covida-19. Obenem so se stroški poslovanja znižali za 672,4 milijona kun. Proces privatizacije družbe je medtem lani spomladi zaradi pandemije zastal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta