Hrvaški pulmolog je pojasnil razliko med gripo in koronavirusom

M.R.
21.09.2020 12:29

Hrvaški pulmolog Saša Srića je za javno televizijo HRT ocenil, da za zdaj ni mogoče napovedati, kako bo s koronavirusom v jeseni. V tem času se namreč pričakuje tudi pojav sezonskih virusov, gripe in bakterijskih pljučnic, je dejal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Testiranje turista v Zagrebu. 
EPA

Pred jesenjo bi se moralo število okužb zmanjšati vsaj za polovico, da bi lahko ustvarili zadovoljujočo epidemiološko sliko za prihodnje obdobje. 

Komentiral je tudi skrajšanje izolacije z dosedanjih 14 na 10 dni. "Verjamem, da so epidemiologi to dobro preučili in sprejeli odločitev, za katero menijo, da je najboljša," je zatrdil. Ob tem pa je izrazil svoje mnenje, da števila dni, predvidenih za samoizolacijo, ne bi smeli zmanjševati. 

Govoril pa je tudi o razliki med gripo in koronavirusom. Simptomi so povsem podobni, je pa nekaj razlik, trdi Srića. Pojasnjuje, da se pri gripi najprej pojavi kašelj, pri okužbi s koronavirusom pa je prvi pokazatelj povišana telesna temperatura. "Starejše bolnike, kronične bolnike, onkološke paciente poziva, da se cepijo proti gripi," je dejal. 

Ob tem opozarja, da je lahko hkratna okužba s Sars-Cov-2 in gripo nevarna tudi za zdravo mlajšo populacijo. "Smrtnost ni visoka, a vprašanje je, kaj nas čaka v prihajajočem obdobju in kakšna bo klinična slika, ravno zaradi nepredvidljivosti virusa," še dodaja. 

Povedal je še, da si številni pacienti, ko prebolijo covid-19, popolnoma opomorejo, pri enem delu bolnikov pa lahko bolezen pusti trajne posledice. "To so kronični kašelj, slabšo toleranco pri naporu in oteženo dihanje," še pojasnjuje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta