Iran v povračilo zajel britanski tanker

Pripravil Urban Červek
21.07.2019 19:58

Iranska revolucionarna garda je v Hormuški ožini zasegla tanker Stena Impero, ki je plul pod britansko zastavo, s čimer so Britaniji vrnili za zajeti iranski tanker v Gibraltarju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Iranski tanker Grace 1 še vedno zadržujejo pred obalo Gibraltarja.
Jon Nazca

Minuli konec tedna so se napetosti v strateško pomembni Hormuški ožini znova povečale. Tanker Stena Impero v lasti švedskega podjetja Stena Bulk so Iranci ustavili v petek in ga pospremili v pristanišče Bandar Abas. Tanker je bil namenjen v Savdsko Arabijo, iranske oblasti pa so ga zajele, potem ko je po navedbah pristaniških oblasti trčil z iransko ribiško ladjo.
Po poročanju BBC je bila britanska vojaška ladja HMS Montrose v bližini, a predaleč, da bi ustavila akcijo iranske vojske. Nekaj dni pred tem je namreč britanska mornarica z ladjo Montrose pregnala iranske vojaške čolne, ki so želeli ustaviti drugi tanker.
Iransko zajetje tankerja, ki je plul pod britansko zastavo, je povzročilo številne negativne kritike zahodnih držav, v Londonu pa manjšo politično krizo. Pod kritiko sta se znašla zunanje ministrstvo in vojska, ki da ladjam na kritičnem območju ne nudi dovolj zaščite. Obrambni sekretar Tobias Ellwood je za televizijo Sky povedal, da je kraljeva mornarica premajhna, da bi lahko varovala britanske interese po vsem svetu. Poslanec Iain Duncan Smith je ocenil, da je zajetje tankerja Stena Impero "velik poraz" za Veliko Britanijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta