Islamska država na kolenih

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
14.02.2019 20:16

Skrajneži v Siriji naj bi bili pred zlomom, zmagovalci si že delijo vojni plen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sirske demokratične sile, zlasti kurdske, so korak do končne zmage nad Islamsko državo.
Reuters

Čeprav vojna v Siriji, ki bo kmalu vstopila v deveto leto in je zahtevala čez pol milijona mrtvih, še zdaleč ni končana, se kar vrstijo sestanki nekaterih glavnih tujih akterjev o bodočnosti državi. Zanimivo pa je, da na teh sestankih ne sodelujejo Združene države Amerike, ki so napovedale skorajšnji umik svojih 2000 vojakov iz porušene države, še manj pa predstavniki (ostankov) opozicije in tudi ne sirski predsednik Bašar Al Asad. Zato se ni mogoče izogniti občutku, da si zmagovalci počasi delijo plen.
Ruski predsednik Vladimir Putin je tako na vrhu o Siriji v Sočiju pozval Turčijo in Iran, naj pomagata pri popolnem uničenju "terorističnega žarišča" v severozahodni sirski pokrajini Idlib, ki jo nadzorujejo uporniki. "Predlagam, da premislimo o konkretnih, praktičnih ukrepih, ki jih lahko Rusija, Turčija in Iran sprejmejo skupaj za popolno uničenje terorističnega žarišča," je dejal Putin. Rusija, ki skupaj z Iranom podpira sirski režim, je lani s Turčijo sicer dosegla dogovor o prekinitvi ognja, ki je preprečil ofenzivo sirskega režima na Idlib, ki meji s Turčijo. Ankara želi namreč preprečiti ofenzivo, saj se boji, da bo v državo pribežalo še več beguncev. Sedaj pa naj bi Rusija pritiskala na Turčijo, naj dovoli sirskim silam vstop na območje, ki ga nadzorujejo uporniki. Toda tam je poleg upornih borcev vseh barv in prepričanj tudi več milijonov civilistov, ki so pribežali z vseh območij, ki jih je ob pomoči ruskega letalstva ponovno osvojila Asadova vojska.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta