Italijanska Liga na zatožni klopi

Najvidnejša politika desničarske stranke Liga, Matteo Salvini in Attilio Fontana, se bosta znašla pred sodiščem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ladja Sea Watch 3 z begunci, ki lahko Salvinija stane prostosti in politične kariere
EPA

Dva najvišja predstavnika italijanske desničarske stranke Liga, njen lider Matteo Salvini in predsednik Lombardije Attilio Fontana, sta se znašla v kolesju italijanskega sodstva. Salvini se bo moral pred sodniki zagovarjati, ker je pred letom dni, ko je še bil notranji minister, dva tedna preprečil izkrcanje skupine beguncev z ladje humanitarne organizacije Open Arms na Siciliji, proti Fontani pa vodi milansko tožilstvo preiskavo zaradi spornega nakupa zaščitne opreme pred epidemijo novega koronavirusa pri podjetju, katerega večinski lastnik je njegov svak, solastnica pa je tudi njegova soproga.

Ovadil kapitanko, nazadnje ovaden sam

Salvinija je pred sodnika v četrtek poslal senat, ki mu je na zahtevo tožilstva odvzel imuniteto. Zgodba o ladji Sea Watch 3 skupine Open Arms, humanitarni organizaciji s sedežem v Barceloni, in njeni kapitanki, Nemki Caroli Rackete, je lansko poletje polnila strani evropskih časopisov. Ladja je namreč v Sredozemskem morju rešila večjo skupino brodolomcev, beguncev, ki so poskušali iz Severne Afrike pripluti v Evropo, Salvini pa je prepovedal pristanek ladje na Siciliji. Potem ko je dva tedna križarila pred obalo Sicilije v hudi vročini in je stanje na krovu postalo nevzdržno, je kapitanka kljub prepovedi pristala in pri tem tvegala trk z ladjo finančne straže, ki ji je hotela pristanek preprečiti.

50-letni Salvini vseskozi trdi, da je ravnal v interesu Italije in da je njegovo odločitev leta 2019 podprl tudi tedanji premier Giuseppe Conte.
Reuters

Nepotizem pri zaščitni opremi

Attilio Fontana je star pripadnik Lige, nekajkrat je bil župan, najprej neke manjše občine v Lombardiji, nato mesta Varese, bil je deželni svetnik in predsednik deželne skupščine, na zadnjih volitvah leta 2018 pa je bil izvoljen za predsednika Lombardije. Nasledil je Roberta Maronija, zgodovinskega predstavniku Lige še iz časov, ko je stranko vodil Umberto Bossi, ki je bil na strankinem kongresu Salvinijev protikandidat. Skratka, razvpiti Salvini je odstranil umirjenega Maronija in nastavil prijatelja Fontano. Afero, ki zdaj potaplja Fontano, so odkrili mediji: po izbruhu epidemije je Fontana naročil pri svakovem podjetju veliko količino zaščitne opreme. Potem ko so mediji odkrili sorodstveno zvezo med naročnikom in dobaviteljem, je dobavitelj spremenil prodajno pogodbo v darilno. Kasneje so ugotovili, da je Fontana s svojega osebnega računa v švicarski banki nakazal svakovemu podjetju 250 tisoč evrov. Potem so ugotovili še, da je Fontana imetnik bančnega računa tudi na Bahamih. Skratka, tudi predsedniku Lombardije se pišejo težki časi. V teku so preiskave in ne bo dolgo, ko bo tožilstvo izdalo formalno obtožnico; v javnem mnenju pa je Fontana, ki je bil tako in tako pod udarom zaradi izbruha epidemije v Lombardiji, ki je bila najhujše žarišče v Italiji, še zlasti v Bergamu, ki ga na pritisk industrijcev ni hotel pravočasno zapreti v rdečo cono, izgubil velik del zaupanja. Opozicija seveda zahteva njegov odstop. Lombardija je, kot je znano, zibelka Lige, ki se je v začetku imenovala Lega Lombarda; to deželo od nekdaj upravlja desnica oziroma desna sredina, zato so ta dogajanja zanjo hud politični udarec. Tudi za Salvinija. In vse pogosteje se pojavlja ime potencialnega novega liderja stranke: to je Luca Zaia, predsednik Veneta, ki je pravočasno zajezil epidemijo, je dober upravitelj, predvsem pa zelo zmeren in racionalen politik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta