Izmenjava ujetnikov z zamudo

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
26.11.2023 18:30

Evropski komisar iz Slovenije Janez Lenarčič je, potem ko je EU čez konec tedna organizirala tri letalske humanitarne mostove, danes popoldne obupano čivknil: "Humanitarne potrebe v Gazi so enormne!"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izraelski talci, ki so jih Hamasovi militanti v soboto z zamudo predali osebju Rdečega križa v zameno za izpustitev žensk in mladoletnih iz izraelskih zaporov.  
Reuters

Na sever Gaze je v soboto prispelo 61 tovornjakov s humanitarno pomočjo, največja tovrstna pošiljka za tamkajšnje prebivalce od začetka izraelskega obleganja enklave, piše slovenska tiskovna agencija STA. Urad ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA) je v izjavi napisal, da je iz Nicane v Izraelu na preostalo območje Gaze odpeljalo še 200 tovornjakov, kot je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Poškodovani bolnišnici Al Šifa so v pomoč pri evakuaciji dostavili tudi enajst reševalnih vozil, tri avtobuse in en tovornjak, so še navedli v izjavi.

Pomoč tudi iz EU

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je danes popoldne obupano tvitnil: "Humanitarne potrebe v Gazi so enormne. EU je z Unicefom čez konec tedna vzpostavila tri letalske humanitarne mostove, ki so družinam v Gazi priskrbeli hrano, vodo in higienske pripomočke." Tri letala, dve včeraj in eno danes, z več kot stotimi tonami pomoči skupaj so pristala na egiptovskem vojaškem letališču Al Ariš, smo izvedeli iz Lenarčičevega kabineta. Tam to pomoč za Gazo preložijo na tovornjake. Izvedeli smo še, da je pred tem v Gazo EU dostavila že okoli 750 ton človekoljubne pomoči s 17 letali, v kratkem bo tja poletelo še šest letal. Po navedbah ZN je v Gazo že v soboto prispelo tudi 129.000 litrov dizelskega goriva in štiri cisterne plina za kuhanje. Zaradi hladnejših noči narašča potreba po vzmetnicah, odejah, materialih za tesnjenje poškodovanih hiš in zimskih šotorih, je poročala nemška tiskovna agencija DPA. Prostovoljci so tovrstne komplete za spanje, kuhanje, pranje in šotore doslej delili le na jugu. Po ocenah je bilo zaradi napadov in spopadov v Gazi razseljenih približno 1,7 milijona ljudi.

V petek je začela veljati štiridnevna prekinitev ognja med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas, ki poleg izmenjave ujetnikov predvideva tudi dobave humanitarne pomoči. Palestinsko gibanje Hamas je v soboto zvečer z nekajurno zamudo izpustilo še 13 izraelskih talcev in štiri tajske, Izrael pa je v zameno osvobodil 39 zapornikov. Zamuda je nastala, ker je oboroženo krilo Hamasa Brigade Ezadin Al Kasam od Izraela zahtevalo, da najprej dovoli vstop humanitarnih tovornjakov tudi v severni del Gaze. Tako kot pri oblikovanju dogovora o štiridnevnem humanitarnem premoru sta v soboto spet uspešno posredovala Egipt in Katar. Po navedbah Katarja je bilo med osvobojenimi izraelskimi talci osem mladoletnikov in pet žensk. V tej skupini so bili tudi štirje državljani Nemčije in devetletna Irka. Hamas pa je sporočil, da je Izrael osvobodil šest žensk in 33 mladoletnikov. Kot poročajo izraelski mediji, naj bi tudi nocoj v zameno za 39 palestinskih zapornikov Hamas izpustil 17 izraelskih talcev, med njimi več ameriških državljanov. Visoki poveljnik Hamasa Gazi Hamad je v današnjem pogovoru za katarsko televizijo Al Jazeera povedal, da so pripravljeni izpustiti vse talce v zameno za izpustitev vseh Palestincev iz izraelskih zaporov. Pred 7. oktobrom naj bi bilo v izraelskih zaporih 5200 Palestincev, to število se je verjetno odtlej podvojilo. Hamas in palestinski Islamski džihad sta med vdorom v Izrael zajela okoli 240 talcev.

Smrtonosne racije

Medtem se na okupiranem Zahodnem bregu smrtonosne racije Izraela nadaljujejo. V njih naj bi bilo v noči na nedeljo ubitih osem Palestincev, pet v Dženinu. Prav v osrednjo bolnišnico v Dženinu je izraelska vojska obkolila z oklepniki, vojaki pa so preiskovali reševalna vozila. Od 7. oktobra je bilo na Zahodnem bregu ubitih najmanj 237 Palestincev. O incidentih poročajo tudi z juga Libanona. V soboto je mirovna misija Združenih narodov v Libanonu (Unifil) sporočila, da so izraelske oborožene sile streljale na eno od njihovih patrulj pri vasi Ajtarun ob izraelski meji, pri čemer žrtev ni bilo. Pred tem so z območja prihajala poročila o izmenjavi ognja med izraelsko vojsko in Hezbolahom.

"Podpiram prizadevanja Jordanije, ki ima pomembno vlogo v regiji za umiritev razmer," je v soboto ob obisku v Amanu dejala zunanja ministrica Tanja Fajon, kamor sta s portugalskim kolegom Joaom Gomesom Cravinhom prispela iz Izraela in palestinske Ramale na Zahodnem bregu, kjer sta bila v petek. V jordanski prestolnici sta se sestala z jordanskim kolegom Ajmanom Safadijem. "Približuje se zima, trpljenje civilistov v Gazi se mora končati," je še na omrežju X zapisala ministrica. Toda nič ne kaže, da bi bil Izrael v torek pripravljen podaljšati prekinitev spopadov, kajti premier Benjamin Netanjahu je v petek zatrdil, da bo Izrael nadaljeval vojno do uničenja Hamasa. No, Tanja Fajon je poudarila, da morajo politično rešitev konflikta, ki bo prinesla trajen mir, poiskati skupaj, končni cilj pa je po njenem "rešitev dveh držav s priznanjem Palestine". Slovenija, ki je opazovalka, bo pa z novim letom nestalna članica Varnostnega sveta ZN, si želi v tem procesu igrati aktivno vlogo kljub težavnosti izziva, je še menila Tanja Fajon.

Nato sta se ministra odpravila v Kairo in se sestala z egiptovskim kolegom Samehom Šukrijem, sprejel ju je tudi predsednik Abdel Fatah Al Sisi. Ministrica se je egiptovskim oblastem zahvalila tudi za pomoč pri evakuaciji tričlanske slovenske družine iz enklave. Družina je sicer še vedno v Kairu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta