Juncker Plenkoviću: Hrvaška izpolnjuje pogoje za vstop v schengen in bi morala postati članica

M.R., STA
26.09.2019 21:00

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je sporočil, da mora Hrvaška postati polnopravna članica schengenskega območja. V Bruslju se je Juncker sestal s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem, govorila pa sta prav o vstopu hrvaške v omenjeno območje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jean-Claude Juncker in Andrej Plenković
EPA

"Predsednik Juncker je ponovil stališče komisije, da mora Hrvaška postati polnopravna članice schengna in da komisija v tem smislu tudi pripravlja svojo oceno," besede Andreja Plenkovića povzemajo hrvaški mediji. Načeloma naj bi o tem Evropska komisija razpravljala 16. oktobra. Vendar pa sama ocena komisije na zadostuje za vstop v schengen. Odločitev morajo namreč potrditi še vse članice, torej tudi Slovenija. 
{twitter}https://twitter.com/Mina_Andreeva/status/1177262632618909696{/twitter}
In slovenski premier Marjan Šarec je danes dejal, da bo Slovenija ravnala politično, če se bo tako vedla tudi Evropska komisija. "Odkar se udeležujem zasedanj Evropskega sveta, me nobena stvar več ne preseneti. Če bo Evropska komisija delovala politično, če bo zaobšla strokovno oceno, potem bo tudi Slovenija seveda ravnala politično," je danes dejal premier. Šarec je tudi dejal, da se mu zdi zelo neresno, da so to zadevo uvrstili na dnevni red tik pred iztekom mandata te komisije.
Slovenija namreč nasprotuje vstopu Hrvaške v schengensko območje, ker uradni Zagreb noče sprejeti in uresničiti razsodbe arbitražnega sodišča o meji med državama. Slovenski zunanji minister Miro Cerar je dejal, da lahko Hrvaška v območje vstopi le, ko bo uresničila določbe iz sodbe. To izjavo je danes komentiral Plenković z besedami, da gre za politično vprašanje, ki ga bodo odprli na zasedanju Evropskem svetu. Pri tem je zatrdil, da je hrvaška sicer izpolnila vseh osem pogojev za vstop v območje, kar zdaj ugotavlja tudi komisija.

Sprva o Hrvaški in schengnu želeli govoriti že prihodnji teden

Vprašanje Hrvaške in schengno je bilo po neuradnih navedbah sicer že v osnutku dnevnega reda za kolegij Evropske komisije 2. oktobra, a so takrat prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans, komisar iz Francije Pierre Moscovici in komisarka iz Slovenije Violeta Bulc izrazili zadržke. Predsednik komisije, ki odloča o temah, nato te točke na dnevni red ni uvrstil. Je pa sedaj znova v osnutku dnevnega reda za kolegij 16. oktobra.
Danes se je oglasila tudi komisarka iz Slovenije Bulčeva, ki je v pisni izjavi poudarila: "Kolegij komisarjev o evalvaciji hrvaške pripravljenosti za vstop v schengensko območje še ni razpravljal. Internih postopkov, ki tečejo znotraj komisije, ne komentiramo, jih pa budno spremljamo in v njih aktivno sodelujemo."
Na podlagi neuradnih informacij je mogoče razumeti, da komisarji dokumenta o pripravljenosti Hrvaške na vstop v schengen še nimajo. Dobili naj bi ga nekaj dni pred načrtovano obravnavo točke na kolegiju. Od vsebine dokumenta bodo odvisni nadaljnji koraki komisarke Bulčeve, je slišati neuradno v Bruslju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta