Kako bi lahko Kitajska zadala udarec ruskemu gospodarstvu?

M.R.
17.01.2024 11:21

Kitajske državne banke so zaostrile financiranje ruskih strank, saj se bojijo, da bodo podvržene sankcijam s strani ZDA, poroča ameriški finančni časnik Bloomberg.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kitajski predsednik Ši Džinping in ruski voditelj Vladimir Putin.
EPA

Najmanj dve banki sta v zadnjih tednih ukazali revizijo svojih načrtov za Rusijo in načrtujeta prekiniti zveze s klienti, ki so na ameriškem seznamu sankcij. Banki bosta prav tako ustavili finančne usluge ruskemu vojaškemu sektorju, trdijo Bloombergovi viri.

Do te poteze prihaja po tem, ko je ameriško finančno ministrstvo pretekli mesec objavilo, da bo uvedlo sekundarne sankcije tujim finančnim podjetjem in bankam, ki pomagajo Moskvi. 

Predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov je dejal, da gre za zelo občutljivo vprašanje za vključena podjetja, ne pa tudi za rusko vlado. "To je zelo, zelo občutljivo vprašanje in malo verjetno je, da se bo nekdo odločil o tem pogovarjati - tega ne bi smeli pričakovati," je povedal Peskov in dodal: "Še naprej bomo gradili odnose s Kitajsko. Za nas je zelo pomembna strateška partnerica." 

Kitajska je največji uvoznik ruskih foisilnih goriv. Od leta 2020 je podvojila uvoz premoga. Umik bank bi lahko bil zelo boleč udarec za Rusijo in Kremelj, še posebej, ker bi strah Pekinga pred zahodnimi ukrepi dal znak, da si tudi voditelji, ki so ostali blizu Moskvi, ne želijo plačati cene zaradi podpore Rusiji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta