(POGLED) Beseda tedna je žal omikron

S še eno novo različico covida-19 na naslovnicah hitro bledi globalna pozornost, usmerjena k podnebnim vprašanjem po konferenci COP26 prejšnji mesec. Človeštvo se navsezadnje osredotoča na najbolj neposredno grožnjo. Kljub temu bi lahko naš odziv na pandemijo vseboval tudi časovni načrt za soočenje s podnebnimi spremembami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Obe krizi sta klasična tragedija, do katere pride, ko posamezniki v interesu osebne koristi zanemarijo blaginjo družbe. Vendar je globalni odziv na covid-19 pokazal, da bi se lahko nekatere strani združile, saj so ogroženi njihovi individualni interesi, in s tem pospešile razvoj, testiranje in distribucijo (vsaj v bogatem svetu) uspešnih cepiv. Podoben pristop zahteva podnebna kriza. Kapital za ublažitev globalnega segrevanja bo med drugim zahteval uskladitev na področju financ, tehnologije in aktivizma za socialno pravičnost.

Kapital je bil skupaj z vlado in religijo eden od treh velikih vzvodov za spremembe v zgodovini človeštva. Ima moč, da spremeni pot celotnih civilizacij. Več desetletij so kapitalski tokovi sledili preprostemu pravilu, ki ga je postavil Nobelov nagrajenec, ekonomist Milton Friedman: pomembni so le donosi delničarjev. Toda obstoj te maksime so omajali požari, kot jih še nismo videli, pogostejše in hude poplave, vse bolj vidne družbene neenakosti in druge skrb vzbujajoče težave.

Zdaj je vedno večja podpora ideje, da bi bilo treba kapital uporabiti za več kot le finančne donose, kar dokazuje tudi veliko zanimanje korporacij za standarde ESG (okoljske, socialne in upravljavske).

Reuters

Dobra novica je, da vlagatelji začenjajo zahtevati večjo preglednost, kako podjetja upravljajo svojo dinamiko ESG, in da izvršni direktorji in upravni odbori začenjajo spremljati ustrezne podatke, da bi poročali svojim vlagateljem. Ne morete namreč spremeniti tistega, česar ne merite. Toda gibanje ESG se je v veliki meri osredotočilo na javna podjetja. To je razumljivo, saj lahko v njih posamezni delničarji vplivajo na vedenje, kot je pred kratkim pokazal hedge sklad Engine No. 1 s svojo uspešno kampanjo za uvrstitev zagovornikov dekarbonizacije v upravni odbor ExxonMobila. Težava je, da je danes na svetu manj kot 50 tisoč podjetij, ki kotirajo na borzi, v primerjavi z več kot 200 milijoni zasebnih podjetij. Če želimo vzvod kapitala učinkovito uporabiti, mora vključevati zasebna podjetja.

Ne samo, da zasebna podjetja predstavljajo veliko večino zaposlenih in velik del svetovnega BDP, ampak se nanje pri pomembnih vložkih zanašajo javna podjetja. Nedavne zaveze neto nič, ki so jih sprejele korporacije Fortune 500, bodo pomenile zelo malo, dokler ne bo jasno, kaj se dogaja v njihovi dobavni verigi.

Glede na trenutno stanje je zelo malo informacij o meritvah ESG v zasebnih podjetij. In večina podatkov, ki jih imamo, je slabih, izračunale so jih tretje osebe z uporabo algoritmov, ki lahko naredijo le malo več, kot ugibajo rezultat. Manjka pa model konzorcija, v katerem se ljudje združijo, da bi rešili problem, ki ga ne more razvozlati nobena druga skupina.

Na srečo so bila zadnja prizadevanja za reševanje tega problema obetavna. Tako si na primer ESG Data Convergence Project, skupina upravljavcev zasebnega kapitala in vlagateljev z omejenimi partnerji, ki jo vodita Carlyle Group in kalifornijski sistem za upokojitev javnih uslužbencev, prizadeva standardizirati niz meritev poročanja ESG za upravitelje zasebnega kapitala. Podobno temu modelu je združenje institucionalnih partnerjev sestavilo načrt ESG za prepoznavanje najboljših praks za zasebne vlagatelje na trgu, ki so zainteresirani za pospeševanje prizadevanj ESG v svojih organizacijah.

Alex Friedman

Project Syndicate

Nazadnje smo v Novati organizirali zelo nenavaden konzorcij za ljudi, ki zastopajo še nikoli združene interese. Njegovi člani so Ford Foundation, Omidyar Network, S&P Global, Hamilton Lane ter širok nabor podjetij zasebnega kapitala in vlagateljev v pokojninske sklade v ZDA in Evropi. Predstavlja nekatere od vodilnih svetovnih fundacij, ki so zavezane socialni pravičnosti in vključujočemu kapitalizmu, glavne akterje na področju finančnih podatkov in analiz, največjega posrednika na zasebnih trgih, raznoliko skupino zasebnih kapitalskih podjetij z dolgoletnimi zavezami standardom ESG in nizom vodilnih pokojninskih skladov, ki vlagajo v zasebni kapital. Kot družba za javno korist bo Novata zagotovila ESG zasebnim podjetjem z vsega sveta za sledenje, shranjevanje in poročanje o ustreznih podatkih.

Ta nastajajoči ekosistem partnerstev na zasebnih trgih predstavlja nov pristop k zbiranju točnih podatkov ESG, ki so bistveni za uporabo kapitala pri spopadanju z nekaterimi največjimi izzivi. In kar je pomembno, cilj teh prizadevanj je dopolnjevati in ne tekmovati med seboj, da bi pospešili spremembe na zasebnih trgih.

V manj kot dveh letih smo videli, da so se biotehnološka zagonska podjetja, farmacevtska podjetja, akademske institucije, vlade, fundacije in možganski trusti združili, da bi razvili in uvedli teste, cepiva in druge načine zdravljenja covida-19. Ta osupljivi dosežek je nastal iz preseka tradicionalnih organizacijskih in sektorskih baz in nas opominja, da se lahko, ko smo soočeni z neposredno grožnjo, različni interesi združijo in začrtajo novo smer.

Pot je osvetljena. Zdaj ji moramo slediti, da bi odpravili tudi druge skupne težave, preden postanejo še bolj tragične.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta