"Kako za vraga lahko izgubiš F-35?" Ameriške letalske sile pogrešajo moderno letalo

M.R.
18.09.2023 11:28

Predstavniki ameriške vojske prosijo za pomoč pri iskanju najmodernejšega lovskega letala. Za njim so se vse sledi izgubile nekje nad Južno Karolino, saj se je moral pilot katapultirati iz letala, poroča britanski časnik Guardian.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letalo F-35
EPA

Pilot se je po nezgodi iz letala F-35B Lightning II katapultiral v nedeljo zgodaj popoldne nekje nad mestom North Charleston, so povedali predstavniki ameriške vojske. Iskanje za pogrešanim letalom je sedaj usmerjeno na dve jezeri severno od North Charelstona. 

Po katapultiranju iz letala je pilot varno pristal s pomočjo padala in so ga odpeljali v lokalno bolnišnico, je povedala majorka Malanie Salinas. Pilotovega imena ni navedla. 

Glede na lokacijo in na pot poleta bi lahko bilo letalo nekje blizu jezer Moultrie in Marion, pa je povedala višja vodnica Heather Stanton. Obe jezeri ležita severno od North Charlestona. 

Oglasila se je lokalna kongresnica Nancy Mace. "Kako za vraga lahko izgubiš F-35? Kako to, da nima sledilne naprave? Mi zdaj prosimo prebivalce, da ga najdejo in to prijavijo?" je vprašala. 

Pristojni organi še vedno ugotavljajo, zakaj se je pilot katapultiral iz letala. Pilot drugega letala se je medtem varno vrnil v bazo v Beaufortu v Južni Karolini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta