Kanadskemu premierju Justinu Trudeauju se igra ni izšla

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
21.09.2021 12:14
Četudi so Trudeaujevi liberalci zmagali na predčasnih volitvah, niso dobili absolutne večine.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zmagoslavje z grenkim priokusom.
Reuters

Kanadski premier in predsednik Liberalne stranke Justin Trudeau, ki bo decembra dopolnil 49 let, je stavil na vse - in izgubil. Na predčasnih volitvah, ki jih je 15. avgusta razpisala generalna guvernerka Mary Simon na njegovo pobudo, saj je Trudeau jadral na krilih dobrih rezultatov javnomnenjskih raziskav, ki so kazale, da ga javnost nagrajuje za učinkovit spopad s koronakrizo, so njegovi liberalci sicer zmagali, a niso dobili absolutne večine v parlamentu, kot so si obetali. Prav nasprotno, povolilne projekcije in delni rezultati volitev - na dokončne bo treba počakati, da preštejejo glasove, oddane po pošti - kažejo, da je stranka dobila najmanj mandatov pod njegovim vodstvom.

Liberalna stranka je sicer na ponedeljkovih parlamentarnih volitvah osvojila največ poslanskih sedežev, a ni ji uspel veliki met, zagotoviti si absolutno večino. Glede na projekcije televizije CBC na podlagi rezultatov z okoli 90 odstotkov volišč se liberalcem sedaj obeta približno 156 sedežev, konservativcem pa 121. Za absolutno večino bi jih stranka potrebovala 170. Zgolj za primerjavo: na volitvah leta 2015, ko je Trudeau prvič popeljal liberalce na volitve in postal premier, so se prebili s tretjega mesta med strankami na prvo in osvojili 184 mandatov v 338-članskem spodnjem domu parlamenta. Pred tem so jih imeli borih 36. Nato je šlo samo še navzdol. Leta 2019 so jih osvojili 157, zdaj pa očitno še manj. Rezultati so torej močno podobni kot na volitvah leta 2019, ko je Trudeau sicer osvojil drugi premierski mandat, vendar izgubil absolutno večino iz predhodnega obdobja. Zdaj naj bi glede na napovedi znova oblikoval manjšinsko vlado in se zanašal na podporo nekaterih drugih strank. Levosredinska Nova demokratska stranka in regionalna stranka Quebeški blok naj bi osvojili 27 oziroma. 32 sedežev, Zeleni pa le dva.

Trudeau, čigar oče Pierre je bil predsednik vlade med letoma 1980 in 1984, se je v prvem odzivu na izide zahvalil Kanadčanom. "Pošiljate nas nazaj na delo z jasnim mandatom, da prebrodimo to pandemijo na poti v svetlejše dni pred nami," je v zgodnjih jutranjih urah dejal na odru dvorane v Montrealu, kjer so ga spremljali soproga Sophie in dva od njunih treh otrok. "Tej vladi in temu parlamentu ste določili jasno smer," je še dodal. Vprašanje pa je, ali bo izpolnil predvolilne obljube: glavna tema je bil seveda covid-19, pri čemer je Trudeau zagovarjal obvezno cepljenje Kanadčanov za potovanja in druge namene. Večina Kanadčanov je cepljenih in večina med njimi želi, da se cepijo tudi drugi. Trudeau je volivce prepričeval, da bi bila predaja vlade v roke konservativcev v času, ko koronavirus še ni poražen, napaka.

Vodja opozicijskih konservativcev Erin O'Toole je priznal poraz.
Reuters

Konservativci, ki jih komaj leto dni vodi 48-letni Erin O'Toole, pa so volivce skušali prepričati, da gre Trudeauju le za osebne ambicije in oblast, zaradi česar je tudi razpisal predčasne volitve sredi svojega drugega mandata. Vendar pa je bil kot kaže argument boja proti covidu-19 močnejši. Zvezna provinca Alberta, ki jo vodijo konservativci, se namreč sooča z rastjo okužb in v bolnišnicah že primanjkuje postelj za paciente. Premier Alberte Jason Kenny se je opravičil za takšne razmere in po tem, ko je že odpravil skoraj vse ukrepe proti koronavirusu, sedaj podpira obvezno delo od doma in cepljenje. Konservativci so imeli pred ponedeljkovimi volitvami 119 poslanskih mandatov, zdaj so predvidoma dobili dva nova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta