Katalonski priporniki na kandidatnih listah

Bojan Brezigar
15.03.2019 16:47

Na španskih parlamentarnih volitvah in volitvah v Evropski parlament bodo kandidirali številni zagovorniki katalonske neodvisnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na volitvah za Evropski parlament bo kandidiral tudi odstavljeni predsednik katalonske vlade Carles Puigdemont, in to v Španiji, četudi mu je bila ponujena možnost kandidature v Belgiji.
EPA

Tisoče Kataloncev bo danes v Madridu protestiralo v podporo katalonskim voditeljem, ki jim sodijo na španskem vrhovnem sodišču in za katere tožilstvo zahteva visoke zaporne kazni, ker so 1. oktobra 2017 razpisali in izvedli referendum o neodvisnosti Katalonije. Sodni proces traja že več kot mesec dni, končal naj bi se maja.
Prve velike proteste so Katalonci organizirali v Barceloni pred mesecem dni, ko se je v središču mesta po oceni organizatorjev zbralo pol milijona ljudi. Današnja udeležba v Madridu bo seveda manj številna, vendar se bodo iz Katalonije udeleženci množično odpravili v špansko prestolnico. Že včeraj je bil potrjen prihod 400 avtobusov in desetih vlakov, čemur je treba dodati še vse tiste, ki bodo v Madrid prišli z avtomobili ali z rednimi javnimi prevoznimi sredstvi. Novost pa je predvsem podpora protestom iz drugih regij Španije. To velja predvsem za Baskovsko deželo in Galicijo, zanimivo pa je, da je protestni shod podprlo tudi okoli 50 organizacij in društev iz Madrida. Poleg tega so podporo zagotovile številne sindikalne organizacije iz vse Španije, med temi tudi iz Andaluzije, kjer je pred kratkim na deželnih volitvah premočno zmagala desnica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta