Katalonski voditelj Carles Puigdemont kljub drugačnim željam Španije ostaja svoboden človek

V. B.
04.10.2021 18:04
Italjansko sodišče, ki je odločalo o izročitvi Puigdemonta Španiji, se je odločilo, da bo počakalo na sodbe evropskih sodišč, ki odločajo o tem primeru.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Puigdemont je z odločitvijo italijanskega sodišča zadovoljen.
Epa

Zgodilo se je pričakovano: sodišče na italijanskem otoku Sardinija je prekinilo obravnavo španske zahteve za izročitev nekdanjega katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta. Počakalo bo na odločitev Sodišča Evropske unije o Puigdemontovi imuniteti. Zanimivo pa je, da sta prekinitev postopka zahtevala tako tožilstvo kot Puigdemontova obramba. Tako se je začasno končala saga, potem ko so italijanske oblasti 58-letnega katalonskega politika aretirale pred slabima dvema tednoma ob prihodu na letališče v mestu Alghero na Sardiniji. Španija ga išče zaradi obtožb vstajništva v povezavi z izvedbo referenduma o neodvisnosti Katalonije 1. oktobra 2017. Podobno je pred dobrima dvema letoma, julija 2018, storila Nemčija in tudi tam je bil sovražnik španske vlade številka ena na koncu izpuščen na prostost.

Sodišče v Sassariju na Sardiniji je svojo odločitev utemeljilo s tem, da ni znano, ali Puigdemont kot evropski poslanec uživa imuniteto. Evropski parlament je namreč po močnem lobiranju španskih poslancev marca Puigdemontu ter nekdanjima ministroma v katalonski vladi, ki jo je tedaj vodil Puigdemont, Clari Ponsati in Toniju Cominu, ki sta prav tako prišla v Sassari, odvzel imuniteto. Sodišče EU je nato julija zavrnilo njihovo zahtevo za izdajo začasne odredbe o ponovni dodelitvi imunitete. Tako je trojica v vmesnem času brez zaščite. Vsi trije so se pritožili in italijansko sodišče bo zdaj počakalo na dokončno odločitev sodišča v Luksemburgu o tej zadevi. Poleg tega čaka tudi na odločitev Sodišča EU o veljavnosti evropskega pripornega naloga, ki ga je izdala Španija. Za pojasnilo o tem je zaprosilo špansko vrhovno sodišče.

Reuters

Odločitev italijanskega sodišča je že pozdravil sedanji predsednik katalonske vlade Pere Aragones. "Evropsko pravosodje se je znova postavilo proti državni represiji, vendar pa se bo sodni pregon končal zgolj z amnestijo in samoodločbo," je poudaril na Twitterju. Puigemont pa je pred sodiščem, kjer so ga pričakali podporniki, dejal le, da je z odločitvijo zelo zadovoljen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta