Kdo je novi predsednik Evropskega parlamenta? Najprej je delal kot novinar ...

Čeprav so za predsednika Evropskega parlamentu izvolili Italijana Davida Sassolija iz S&D, prav iz te politične skupine grozijo, da bodo kompromisni sveženj za najvišje evropske funkcije razvezali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
David Sassoli (S&D) je bil v prvem krogu glasovanja prekratek za sedem glasov, v drugem 
Reuters

Italijan David Sassoli je bil danes okoli 13. ure v drugem krogu izvoljen za novega predsednika Evropskega parlamenta. Dobil je potrebno absolutno večino glasov, saj je zanj glasovalo 345 od 667 prisotnih evroposlancev. S tem je premagal Čeha Jana Zahradila (160 glasov), Nemko Ska Keller (119) in Španko Siro Rego (43). Neveljavnih je bilo 37 glasovnic.
V Evropskem parlamentu sicer v prvem krogu tajnih volitev nobeden od štirih kandidatov za predsednika ni prejel potrebne večine. Največjo podporo je tudi v prvo dobil kandidat socialdemokratov David Sassoli, ki mu je za izvolitev zmanjkalo sedem glasov. Njegovo ime je šele sinoči zamenjalo sprva predvidenega Bolgara Sergeja Staniševa, ki pa menda ni imel podpore niti v lastni bolgarski socialistični stranki. Veljavnih je bilo 662 oddanih glasovnic, za izvolitev pa je bilo potrebnih 332 glasov podpore. Neveljavnih je bilo 73 glasovnic. Za Italijana Sassolija je v prvem krogu glasovalo 325 evropskih poslancev, češki konservativno-reformistični poslanec Jan Zahradil (ECR) je prejel 162, Nemka Ska Keller (Zeleni) 133, španska levičarska poslanka Sira Rego (GUE/NGL) pa 42 glasov podpore. 

Koncept spitzenkandidatov še ni mrtev

Dolgo smo sicer sinoči novinarji čakali, da je padli spitzenkandidat zmagovalke majskih evropskih volitev Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber stopil pred nas med večerno sejo njegove politične skupine. "Moje potovanje spitzenkandidata, ki se je začelo lani septembra, se tukaj konča," je Weber potrdil, da odstopa od kandidature za mesto predsednika Evropske komisije. To bi mu po nepisanih pravilih moralo pripasti kot vodilnemu kandidatu zmagovite politične opcije. A Weber ni bil sprejemljiv za številne evropske voditelje, predvsem ne za tiste iz višegrajske skupine. Na sestanku Evropskega sveta v Bruslju so se mu tako odpovedali v korist nemške obrambne ministrice Ursule von der Leyen.

Padli spitzenkandidat EPP Manfred Weber naj bi Evropski parlament vodil v drugi polovici petletke.
EPA

Slovenski poslanci desnice zadovoljni

Medtem smo dobili sporočilo slovenskih poslancev, ki so se dobro odrezali na pogajanjih znotraj politične skupine EPP. Dobili so namreč "mesta v pomembnih odborih": Milan Zver v odboru za kulturo in zunanje zadeve, Franc Bogovič pri regionalnem razvoju in kmetijstvu, Ljudmila Novak pri okolju in transportu ter Romana Tomc v odboru za zaposlovanje, šolstvo, socialo in za notranji trg z varstvom potrošnikov.
In slovenski poslanci z levega političnega pola? Tanja Fajon bo v novem mandatu članica odbora za zunanje zadeve in nadomestna članica v odboru za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve, kjer je bila v zadnjem mandatu članica. Svoja področja so načeloma že dobili tudi novinci v Evropskem parlamentu. Milan Brglez (S&D/SD) bo član odbora za zaposlovanje in socialne zadeve in nadomestni član v odboru za okolje, javno zdravje in varnost hrane. Klemen Grošelj (RE/LMŠ) bo član odbora za zunanjo politiko in nadomestni član odbora za industrijo, raziskave in energijo. Irena Joveva (RE/LMŠ) pa naj bi postala članica odbora za izobraževanje in nadomestna članica v odboru za okolje.
Kot smo že poročali, naj bi kompromisni sveženj na čelo Evropske centralne banke postavil Francozinjo Christine Lagarde, Belgijec Charles Michel bi bil predsednik Evropskega sveta. Španec Josep Borrell pa visoki zunanjepolitični predstavnik. Vodilni kandidat socialistov Frans Timmermans, danska liberalka Margrethe Vestager in Slovak Maroš Šefčovič, ki so se omenjali kot kandidati za eno od teh funkcij, naj bi dobili močne podpredsedniške položaje v Evropski komisiji. V S&D ostajajo rezervirani do kompromisnega svežnja za vodilne položaje v EU, zato presenečenja na glasovanjih niso izključena. IZ S&D se tako že sliši, in tako sporočilo je po Facebooku dal tudi slovenski evropski poslanec Milan Breglez, da Von der Leynove socialisti ne bodo podprli. Liberalci iz skupine Prenovimo Evropo se zdijo bolj pomirjeni. No, pripombe pa bi lahko imeli tudi generalno, saj nobeno od visokih mest, kot je videti, ne bo zasedel nihče iz tako imenovane nove, se pravi srednje in vzhodne Evrope, čeprav je pohvalno, da naj bi na dve najpomembnejši vodilni mesti prišli ženski.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta