Kitajska in globalni trgi: Xi Jinping ima čas, Trump bistveno manj

Matija Stepišnik Matija Stepišnik
24.01.2019 16:00

Z ekspertom za Kitajsko, ekonomistom, izrednim profesorjem za mednarodno poslovanje na univerzi Victoria v Wellingtonu na Novi Zelandiji dr. Matevžem Raškovičem o upočasnjevanju kitajskega gospodarstva, o reformah, odnosih z EU in ZDA.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matevž Rašković: "Predsednik Xi Jinping je večkrat javno izjavil, da ZDA Kitajski na dolgi rok s trgovinsko vojno delajo uslugo. Sam bi se strinjal s tem."
Arhiv Večera

Kitajska gospodarska rast je bila lani najpočasnejša po letu 1990, so poročali svetovne agencije in globalni mediji te dni. Pa čeprav je bila še vedno 6,4-odstotna. Je to novica, ki mora kakorkoli skrbeti tudi nas, EU? Kdo bo sicer to rahlo kitajsko ohlajanje najbolj občutil?
"Zahodna javnost, vključno z mediji in glavnino ekonomskih strokovnjakov, pogosto narobe razume in interpretira podatke o kitajski gospodarski rasti. Namesto da se osredotočamo na relativne stopnje gospodarske rasti, je treba imeti v mislih, za koliko se je kitajsko gospodarstvo dejansko povečalo tudi v absolutnem smislu. Na primer: leta 2006 je kitajska stopnja gospodarske rasti znašala rekordnih 12,7 odstotka, kitajski BDP pa je znašal dobrih 2700 milijard ameriških dolarjev. To je pomenilo, da se je leta 2006 kitajsko gospodarstvo povečalo za okoli 350 milijard dolarjev. Leta 2016 je kitajsko gospodarstvo sicer zabeležilo le 6,7-odstotno rast BDP, a je ta znašal po desetletju vrtoglave rasti že 11.200 milijard ameriških dolarjev. To pomeni, da se je ob polovico nižji stopnji gospodarske rasti kitajski BDP leta 2016 vseeno povečal za 750 milijard ameriških dolarjev. Prirast je bil tako znatno večji, saj je Kitajska v tem času postala že država s srednje visokim BDP na prebivalca. Bolj od samih stopenj gospodarske rasti je pomembno spremljati vire in strukturo gospodarske rasti na Kitajskem. Pred začetkom trgovinske vojne z ZDA je bila stopnja domače potrošnje relativno stabilna in visoka. Je pa trgovinska vojna, ki so jo zanetile ZDA, vnesla med prebivalstvo in potrošnike kar nekaj negotovosti, kar se je začelo odražati tudi v padcu potrošniškega zaupanja in zmanjšani domači porabi, kar pa je slab znak. Delno so k temu pripomogli tudi padci na obeh kitajskih borzah. Po mojem mnenju bodo ohlajanje in upad domače potrošnje na kitajskem trgu najbolj občutili v velikih mestih prvega in drugega reda ter tuja, zlasti ameriška podjetja, ki prodajajo izdelke z visoko cenovno elastičnostjo v povpraševanju."

Matevž Rašković: "Predsednik Xi Jinping je večkrat javno izjavil, da ZDA Kitajski na dolgi rok s trgovinsko vojno delajo uslugo. Sam bi se strinjal s tem."
Arhiv Večera
Treba je pogledati v zgodovino in se v kontekstu pritiska Wasingtona proti Pekingu spomniti na skoraj identično trgovinsko vojno, ki so jo ZDA začele v 80-ih letih preteklega stoletja z Japonsko.
Reuters
Na 100 deklic je rojenih okoli 118 dečkov. To v praksi pomeni na desetine milijonov moških, ki si bodo težko našli ženo oziroma jim to najbrž nikoli ne bo uspelo.
Epa
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta