Komik proti čokoladnemu baronu

Ukrajinske javnomnenjske raziskave v nedeljo napovedujejo gladko zmago novinca v politiki Zelenskega nad dosedanjim predsednikom Porošenkom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrajinci so se sinoči že drugič zbrali na Olimpijskem stadionu v Kijevu, da bi končno spremljali predvolilni duel Porošenka z Zelenskim.
Vasily Fedosenko

V drugem krogu predsedniških volitev v Ukrajini se bosta jutri pomerila sedanji predsednik Petro Porošenko in komik Volodimir Zelenski. Javnomnenjske raziskave napovedujejo gladko zmago novincu v politiki Zelenskemu. Zadnje javnomnenjske raziskave napovedujejo, da bo za 41-letnega Zelenskega glasovalo kar 72 odstotkov Ukrajincev, za 53-letnega "čokoladnega barona" pa 25 odstotkov. Po prvem krogu volitev 31. marca, v katerem je Zelenski dobil dobrih 30 odstotkov podpore, Porošenko pa 18 odstotkov, sta tekmeca snela rokavice, kampanja pa je postala precej umazana. Ta teden se je na svetovnem spletu pojavil video, v katerem Zelenskega povozi tovornjak. Posnetek se konča s črtico belega prahu, verjetno kokaina, ki ga nekdo ponjuha. Kampanja Zelenskega je s prstom pokazala na Porošenkov tabor, ta je vpletenost zanikal. Policija je sprožila preiskavo, namestnik notranjega ministra Sergij Jarovji pa je oba kandidata pozval, naj ne zaostrujeta že tako hude napetosti pred drugim krogom volitev.

Kot nemi film

Tekmeca sta sicer med kampanjo na vztrajanje Zelenskega opravila test za prisotnost drog v telesu, s čimer naj bi dokazala, da nimata težav z odvisnostjo. Porošenko in Zelenski sta se tudi dogovorila za televizijsko soočenje na stadionu v Kijevu, vendar se komik ni pojavil. Porošenko je imel soočenje sam, tekmecu pa je očital, da se izogiba težkim vprašanjem. Dosedanji predsednik je zagotovil, da bo spoštoval odločitev ukrajinskega naroda, če v nedeljo zmaga Zelenski, a je dodal, da ga skrbi za prihodnost države. "Ni mi všeč, da je predsedniška kampanja v Ukrajini videti kot nemi film," je dejal Porošenko. V enournem solo nastopu je Porošenko odgovarjal na vprašanja novinarjev in celo skupaj z glasbeniki zapel ljudsko pesem o prevaranem moškem: "Jaz sem prišel, tebe ni, prevarala si me, pustila si me na cedilu ..." Kandidata sta se na koncu vendarle dogovorila in sta imela soočenje na stadionu sinoči, dva dni pred volitvami.
Zelenski, ki nima nobenih političnih izkušenj, razen tega, da je igral predsednika države v priljubljeni televizijski nanizanki, se je izogibal tradicionalnim predvolilnim zborovanjem. Sicer diplomirani pravnik in oče dveh otrok se je raje oglašal prek družbenih medijev in satiričnih oddaj. Zato so ga največje medijske hiše v državi pozvale, naj odgovori na njihova vprašanja. "Dokažite, da načela odprtosti in transparentnosti, ki jih razglašate, niso zgolj prazne besede," je Zelenskega zaradi njegovega molka v odprtem pismu pozvalo okoli 20 medijskih hiš. "Naši bralci, gledalci in poslušalci zastavljajo vprašanja, na katera ne moremo odgovoriti, saj nismo niti enkrat neposredno govorili z vami. Zato svoje profesionalne vloge ne moremo izpolniti," so dodali.

Bedne življenjske razmere

Zelenskemu kritiki očitajo, da je politično prazen, brez jasnih ciljev. A po drugi strani Zelenski jezdi na krilih nezadovoljstva Ukrajincev nad sedanjimi političnimi voditelji in predvsem položajem, v katerem je država - na vzhodu vlada vojno stanje, Krim je zasedla Rusija, gospodarstvo pa životari, tako kot večina ukrajinskih prebivalcev. Podporniki Zelenskega v njem seveda vidijo "svež veter". Primerjajo ga tudi z nekdanjim ameriškim predsednikom Ronaldom Reaganom, ki je bil prav tako "le" igralec. Navdušuje predvsem mlade. Porošenko mu očita, da je zgolj lutka v rokah kontroverznega oligarha Igorja Kolomojskega.
Porošenku, ki je na volitvah pred petimi leti zmagal kot veliki up, očitno ni uspelo prepričati volivcev, da si zasluži še en mandat. Leta 2014 je oče štirih otrok postal predsednik tudi na podlagi velikega uspeha na poslovnem področju. Na čelu svojega podjetja s slaščicami je postal milijarder, zaradi česar se ga je prijel vzdevek "čokoladni baron". Po oceni revije Forbes je imel ob izvolitvi pod palcem 1,3 milijarde dolarjev premoženja. Toda po ocenah analitikov je naredil veliko premalo za oživitev gospodarstva in izboljšanje življenjskih razmer. Tudi korupcija kljub njegovim obljubam o izkoreninjenju ostaja vseprisotna. Prav tako ni razrešil konflikta na vzhodu države, ki je doslej terjal že več kot 13.000 življenj. Vmes je njegovo osebno premoženje upadlo. Po ocenah ukrajinskih medijev je težak "le" še okoli pol milijarde dolarjev. Porošenko sicer poudarja, da je bilo sprejetih več reform, ki pa še niso začele učinkovati, ker da zanje potrebuje več časa. Se pa Porošenko veliko bolj od Zelenskega postavlja po robu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu ter obljublja vrnitev Krima.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta