Kot v filmu: Ruski piloti so bili dogovorjeni, da z letali prestopijo na ukrajinsko stran, a ...

M.R.
30.03.2023 12:38

Lani naj bi bila skupina ukrajinskih prostovoljcev v sodelovanju z ukrajinsko obveščevalno službo zelo blizu temu, da prepriča ruske pilote, ki so sodelovali pri bombardiranju Ukrajine, da z letali prebegnejo na ukrajinsko stran.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ruski letali Su-27
Reuters

Obljubljena jim je bila nagrada v višini milijon dolarjev, poroča portal Yahoo News. Šlo naj bi za dobro izurjene pilote Igorja Tvertina (48 let), Romana Nosenka (36 let) in Andreja Maslova (33 let). Vse skupaj je spominjalo na zgodbo iz obdobja hladne vojne. Sovjetski pilot Viktor Belenko je leta 1976 namreč z letalom MiG-25 z daljnega vzhoda Rusije priletel na Japonsko. Takratni direktor ameriške obveščevalne agencije Cia, poznejši predsednik ZDA, George H.W. Bush, je ta prestop označil kot "velik zaklad obveščevalne službe"

Vsi trije ruski piloti naj bi Ukrajincem med preverjanjem verodostojnosti njihovega namena predali dragocene ruske vojaške skrivnosti. Med drugim so jim predali fotografije kokpita in instrumentov najmodernejših ruskih letal Su-34, Su-24 in Tu-22M3. Poleg tega naj bi jim izdali tudi podatke o ruskih zračnih bazah. Ukrajince so ti podatki stali le nekaj tisoč dolarjev. 

Zahteval predujem in evakuacijo družine

Novinarjem Yahoo Newsa je te informacije predal glavni akter ukrajinske operacije, ki so ga imenovali "Bohdan", saj so želeli zaščititi njegovo identiteto. Povedal je, da se je najprej dokopal do seznama ruskih pilotov, ki so bili na misijah v Siriji. Ko je dešifriral njihova imena, je najprej navezal stik s Tvertinom, ki je bil izurjen tudi za letenje s strateškim bombnikom Tu-160. Ta lahko nosi tudi strateške jedrske rakete. 

Med pogovori je ruski pilot zahteval predujem v višini 50.000 dolarjev, poleg tega pa je želel tudi zagotovilo o evakuaciji njegove družine, saj ima tri otroke. Ukrajinska stran mu je predlagala, naj žena in otroci odpotujejo v Armenijo ali Belorusijo, od tam pa naj bi jim pomagali pobegniti Ukrajinci. Tvertin si je želel, da bi odšel v Nemčijo, pri čemer se je bal, da bi ga doletela usoda prebeglega ruskega obveščevalca Sergeja Skripala, ki so ga na ozemlju Velike Britanije z novičokom zastrupili ruski agenti. 

Težavo pri dogovoru o prestopu pa je predstavljalo tudi dejstvo, da ruski piloti ne vedo vnaprej, kdaj in kam bodo leteli in na kakšno misijo bodo poslani. Kam bodo leteli, izvejo namreč le en dan vnaprej, kdaj bodo leteli, pa največ pet ur vnaprej. Sprva so mu Ukrajinci predlagali, da bi ga že takoj ob vstopu v ukrajinski zračni prostor nad Harkovom prestregla dva ukrajinska lovca in ga pospremila do letališča. Tvertin se s tem ni strinjal, saj to ozemlje pokriva ruska protizračna obramba. 

Še ena težava pa so bili njegovi kopiloti, saj posadko letala Tu-22M3, s katerim je letel na misijah v Ukrajini, sestavljata dva kopilota in dva tehnika. Načrtoval je, da bi jim dejal, da imajo težave z navigacijskim sistemom in da so se izgubili, nato pa naj bi prispela ukrajinska lovca in letalo pospremila do ukrajinskega letališča. 

Sledil je zasuk v komunikaciji med Tvertinom in Bohdanom. V nekem trenutku je namreč ruski pilot predlagal, da bi ga sprejeli v vrste ukrajinskih zračnih sil in da bi nato opravljal misije proti svojim nekdanjim kolegom. Ukrajinci so posumili, da ga je morda razkrinkala ruska obveščevalna služba FSB in da komunicira pod njihovim nadzorom. Kmalu za tem se je komunikacija popolnoma prekinila.

Maslov imel "zapleten odnos" z ženo

Z Maslovom, ki je pilot taktičnega bombnika Su-24, je Bohdan stopil v stik maja lani. Želel je plačilo v gotovini in ne prek kripto menjalnice, kot je bilo dogovorjeno z Tvertinom. Zanimivo je tudi to, da ni želel evakuirati svoje žene, ker naj bi imela "zapleten odnos". Dejal je, da bo prebegnil z drugo žensko. Šlo naj bi za 28-letno inštruktorico pediatričnega fitnesa.

Ko so jo preverili ukrajinski obveščevalci, so ugotovili, da je nedolgo od tega potovala v Turčijo in da ima mednarodni potni list. Pozneje so izvedeli, da naj bi ona večkrat komunicirala s častnikom ruske obveščevalne službe FSB. "Odkrili smo tudi, da so bile vse njene prijateljice prostitutke, ki jih je FSB poklical za svoje posebne projekte," je pojasnil Bohdan za Yahoo News. V času katalonskega referenduma o neodvisnosti leta 2017 je bila tudi v Barceloni. Komunikacija med Ukrajinci in Maslovom je še nekaj časa trajala, a je bila v nekem trenutku tudi ta prekinjena. 

Tretjega pilota skrbela ukrajinska protizračna obramba

Najtežje pa je bilo po Bohdanovih besedah komunicirati z Nosenkom. Ta je v nekem trenutku dejal, da se mu vse skupaj zdi kot film. Bil je pilot bombnih letal Su-34 in Su-24. Zato, da je potrdil pristnost, je moral fotografirati letalo in ob tem držati v rokah papir s številko "339". Ukrajinci so mu za to plačali 2000 dolarjev. Tudi on je povedal, da nima vnaprejšnjih informacij o misijah in da jih izve v zadnjem trenutku. 

Pilot Nosenko je letel z letalom Su-34
EPA

V nadaljnji komunikaciji je Nosenko razkril tudi nekaj pomembnih informacij. Ukrajincem je predal imena sovjih nadrejenih, število tipov letal v njegovi zračni enoti, kako pogosto letijo na misije in v katere predele Ukrajine letijo. Izkazalo se je, da je šlo za verodostojne informacije. Nosenko je pristal na pobeg, njegova največja skrb pa je bila ukrajinska protizračna obramba. Poleg tega pa bi se tudi on moral ukvarjati s svojim kopilotom. Nameraval ga je omamiti s pomirjevalom. 

Ko so se začeli pogovori o evakuaciji njegove žene, pa se je zapletlo. Načrtovali so, da bi odpotovala v Armenijo ali Belorusijo, potem pa bi od tam z novim potnim listom prebegnila v eno izmed baltskih držav. Ukrajinci so med tem ugotovili, da je tudi ona zaposlena v ruski vojski kot psihologinja. Dejansko je odletela v Minsk, po treh dneh, ko še vedno ni bilo ukrajinskega denarja na njenem računu, pa je bilo jasno, da se ne bo zgodilo nič. Ukrajinci so Nosenkovu povedali, da so videli, da je govorila z agentom FSB. 

So že od samega začetka sodelovali z FSB?

V nadaljevanju so vseeno skušali nadaljevati dogovor o predaji Nosenka, a ni ravno jasno, ali je operacijo prekinil FSB. Sedaj tudi ni jasna usoda vseh treh omenjenih ruskih pilotov. Bohdan trdi, da Tvertin trenutno ne leti v Ukrajini, da pa ne more tega trditi tudi za Nosenka in Maslova. Če so že od začetka sodelovali s službo FSB, bodo morda odlikovani kot heroji. Če pa so jih obveščevalci razkrinkali med pogovori z ukrajinsko stranjo, pa skoraj zagotovo nihče med njimi ne bo več letel. 

Ruska televizija RT je sicer predvajala 10-minutni prispevek o tem, kako naj bi ruske službe že na samem začetku razkrinkale namene Ukrajincev. Predvajala naj bi tudi pogovora z dvema pilotoma, ki pa ju na posnetku ni mogoče identificirati. Prikazali so še nekaj sporočil, ki si jih je Bohdanova ekipa izmenjala s piloti. Poleg tega so predvajali tudi posnetek, na katerem dve ženski Maslovu predata 4000 dolarjev, ob tem pa zatrdili, da so prijeli tudi človeka, ki ju je prepričal, da sta to storili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta