Lokalne volitve v Italiji: Velika mesta večinoma levici, le Rim (še) ne

Bojan Brezigar Bojan Brezigar
04.10.2021 20:07
Župane iz levosredinskih strank bodo imeli med drugim v Milanu, Bologni in Neaplju. V Trstu dobro kaže dosedanjemu desnosredinskemu županu Robertu Dipiazzi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na volišču se je pojavil tudi nekdanji premier Silvio Berlusconi, ki je pri 85 letih v zadnjem času pogosto v bolnišnici.
Epa

Dokazali smo, da lahko premagamo desnico. S temi besedami je lider italijanske Demokratske stranke Enrico Letta označil izide dvodnevnih lokalnih volitev v Italiji. Sam je bil na nadomestnih volitvah v Sieni izvoljen za poslanca, sicer pa so rezultati volitev že dokaj jasni, čeprav rezultati še niso dokončni.

Na lokalnih volitvah je zmagala leva sredina, ki je dobila župane v Milanu, Bologni in Neaplju. Desni tabor je osvojil samo deželo Kalabrijo, ki jo je vodil že prej. Kar zadeva posamezne stranke, je najbolj markanten podatek padec Gibanja 5 zvezd; imelo je župana v Rimu in Torinu, ostalo je praznih rok in beleži kolektivno zmago levega centra samo v Bologni in v Neaplju, kjer je podprlo kandidata leve sredine. Podatek, ki je skupen vsem, pa zadeva volilno udeležbo. V skoraj vseh velikih mestih se je volitev udeležilo manj kot 50 odstotkov volivcev, kar je najnižja udeležba doslej.

Vrtnica v gumbnici leve sredine je Giuseppe Sala, izvoljen za župana Milana s 57 odstotki glasov. Da bo leva sredina zmagala v Bologni in Neaplju, je bilo jasno že nekaj časa; Bologna je zgodovinsko izrazito levo usmerjeno mesto in tam se je Demokratska stranka povezala z Gibanjem 5 zvezd. Zmaga je bila tako rekoč na dlani. Enako je bilo v Neaplju, kjer sta se isti dve stranki prav tako povezali in za župana kandidirali nekdanjega ministra Gaetana Manfredija. Rezultat ni bil vprašljiv. Sala je bil v Milanu dober župan, vendar je v Milanu desna sredina zelo močna in uspeh v prvem krogu še zdaleč ni bil zajamčen. Noben levosredinski župan doslej ni bil v Milanu izvoljen v prvem krogu in ne gre pozabiti, da sta iz Milana politična težkokategornika Silvio Berlusconi in Matteo Salvini ter da se je desnosredinsko zavezništvo rodilo prav v glavnem mestu Lombardije.

Po drugi strani se desna sredina lahko veseli zmage v Kalabriji. Ta dežela je bila že prej v rokah desnice, predčasne volitve so morali oklicati zaradi smrti prejšnje predsednice, ki je pripadala Berlusconijevi stranki, in tudi tokrat je prav ta stranka, torej Naprej, Italija!, prva stranka koalicije. V času, ko se Salvinijeva Liga in Bratje Italije Giorgie Meloni prerekajo za primat na skrajni desnici, je desni tabor zmagal samo tam, kjer je še močno prisotna Berlusconijeva stranka; dokaz, da je nekdanji premier še vedno edini, ki lahko jamči desno zavezništvo in ga popelje do zmage.

Odprti ostanejo še izidi v Rimu in Torinu. V obeh mestih je pred petimi leti zmagalo Gibanje 5 zvezd; izvoljeni županji se nista uveljavili. V Rimu je Virginia Raggi pristala na tretjem mestu in torej ne bo sodelovala v drugem krogu, v Torinu pa Chiara Appendino sploh ni več kandidirala. V Rimu je prejel kandidat desne sredine Enrico Michetti 31,4 odstotka glasov in se bo v drugem krogu pomeril s kandidatom Demokratske stranke Robertom Gualtierijem, ki je dobil 30-odstotno podporo. Podobno je stanje v Torinu, kjer je v vodstvu kandidat leve sredine Stefano Lo Russo z nekaj več kot 40 odstotki, za ovratnik pa mu diha desnosredinski Paolo Damilano z okoli 38 odstotki.

Volitve so bile tudi v Trstu. Do ure, ko poročamo, so prešteli približno četrtino glasov. Po teh podatkih je dosedanji župan, kandidat desne sredine Roberto Dipiazza, prejel 45,6 odstotka glasov, kandidat leve sredine Francesco Russo pa 33,4 odstotka. Če bodo podobni tudi končni izidi, se Trstu obeta drugi krog 17. oktobra. Tudi v Trstu je bila volilna udeležba nizka, okoli 46-odstotna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta