London preložil glasovanje o brexitu, Velika Britanija ga lahko še ustavi

STA, M.R.
10.12.2018 09:45

Britanski parlament bi moral jutri glasovati o dogovoru z EU glede brexita, a britanski mediji napovedujejo, da bo glasovanje preloženo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

BBC je, sklicujoč se na vladne vire, poročal, da bo glasovanje, ki bi moralo biti v torek zvečer, preloženo, a v vladi tega zaenkrat niso potrdili.
In danes popoldne bo britanska premierka Theresa May nagovorila poslance britanskega parlamenta, za preložitev glasovanja pa naj bi se odločila po opozorilih, da bo na glasovanju utrpela hud poraz.
Po navedbah BBC naj bi po nagovoru Mayeve v parlamentu sledili izjavi vodje poslanske zbornice Andree Leadsom in izjava ministra za brexit Stephena Barclaya.
Na poročanje medijev o odločitvi Mayeve so se že odzvali nekateri politiki. Vodja škotske nacionalne stranke SNP Nicola Sturgeon je zapisala, da gre za "patetično strahopetnost premierke". "Interesi torijcev so zanjo znova pomembnejši od vsega drugega. To se ne more nadaljevati," je tvitnila Sturgeonova.
Vodja laburistov Jeremy Corbyn je v odzivu poudaril, da Velika Britanija nima delujoče vlade. "Vlada se je odločila, da je dogovor o brexitu tako katastrofalen, da je obupano preložila svoje glasovanje tik pred polnočjo," je izpostavil. Dodal je, da je bilo že najmanj dva tedna znano, da bo parlament zavrnil "najslabši dogovor na svetu", ker je škodljiv za Veliko Britanijo. "A je rinila naprej, namesto da bi se šla v Bruselj ponovno pogajat ali sklicala predčasne volitve, da bi ljudje lahko izvolili vlado, ki bi se pogajala o novem dogovoru," je še zapisal po poročanju televizije Sky.
Poslanka konservativcev Anna Soubry, sicer nasprotnica brexita, pa je v odzivu zapisala, da se boji, da premierka prelaga tisto, čemur se ni mogoče izogniti. "Bojim se tudi, da je premierka oslabila svoj položaj," je še zapisala poslanka na družbenem omrežju Twitter.
S sprožitvijo 50. člena Pogodbe o EU je Velika Britanija začela postopek o prenehanju članstva v EU. Ta se bo končal 29. marca prihodnje leto, ko naj bi Združeno kraljestvo izstopilo iz povezave. 

Velika Britanija še lahko ustavi brexit

Sicer pa je danes Sodišče EU odločilo, da se lahko Velika Britanija še vedno enostransko in brez posvetovanja z drugimi članicami Evropske unije odloči, da marca prihodnje leto ne bo izstopila iz povezave, je danes odločilo Sodišče EU v Luksemburgu.
Sodišče je v razsodbi zapisalo, da lahko britanske oblasti o preklicu odločitve za brexit odločijo po demokratičnem procesu, ki bo v skladu z ustavo. O tej nedvoumni in brezpogojni odločitvi morajo pisno obvestiti Evropski svet.
Sodišče je še pojasnilo, da bi Velika Britanija s preklicem odločitve o izstopu iz EU ostala članica unije, njen status se ne bi spremenil, postopek za izstop pa bi se končal.
Sodišče EU je tako sledilo mnenju generalnega pravobranilca Manuela Camposa Sanchez-Bordone, ki je prejšnji torek objavil mnenje, da se Velika Britanija še vedno lahko enostransko odloči in umakne napoved odhoda iz EU.
Pobudo za presojanje o tem vprašanju je na škotsko sodišče skupaj z drugimi poslanskimi kolegi vložil škotski poslanec Andy Wightman. Zadeva je pred Sodišče EU prišla v začetku oktobra, v Luxembourgu pa so se odločili za pospešen postopek, da bi dosegli odločitev še pred 29. marcem 2019, torej pred predvidenim brexitom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta