"Macron! Nočemo tvojega potrdila!"

22.08.2021 17:15
Če so protesti zoper protipandemične ukrepe konec tedna v Franciji kljub veliki udeležbi potekali mirno, pa Avstralcem zavoljo zaostrovanja omejitev popuščajo živci
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eden od protestnikov, aretiran v Sydneyju Foto: EPA
Steven Saphore

V Franciji so se tudi ta konec tedna na ulice podali številni nasprotniki vladne politike glede cepljenja proti covidu-19 in ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa. Protesti so potekali že šesto soboto zapored, uperjeni pa so bili zlasti proti covidnemu potrdilu, češ da preveč omejuje pravice necepljenih.

Najstrožji ukrepi

Glede na ocene notranjega ministrstva se je približno 220 protestov po vsej državi udeležilo okoli 175.000 ljudi, od tega 14.700 v Parizu. Predhodnih protestov se je udeleževalo po okoli 200.000 ljudi. Na čelu pariškega shoda so udeleženci nosili zastave in transparente z napisom Svoboda, pri tem pa vzklikali: "Macron! Nočemo tvojega potrdila!" Hujšega nasilja menda ni bilo, ranjen naj bi bil en policist, nekaj deset izgrednikov so aretirali.

V skladu z novim sistemom, ki ga v Franciji postopoma uvajajo od sredine julija, mora vsakdo za vstop v restavracijo, kino, na medkrajevni vlak ali v nakupovalno središče predložiti potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali testiranju, kar velja za enega strožjih režimov na svetu. Protestno gibanje v državi združuje podpornike teorij zarote, nasprotnike cepljenja, nekdanje pripadnike rumenih jopičev pa tudi ljudi, ki menijo, da sistem nepravično deli družbo. Vlada vztraja, da je covidno potrdilo nujno za spodbujanje cepljenja med ljudmi, s čimer bi se lahko izognili vnovičnemu zapiranju javnega življenja. Necepljeni namreč predstavljajo osem ali devet od desetih covidnih bolnikov, ki jih sprejmejo v bolnišnice. Večina Francozov sicer covidno potrdilo podpira, s protestniki se jih strinja le približno tretjina, je pokazala nedavno objavljena anketa inštituta Ifop.

Avstralci na ulicah

Mnogo bolj nasilno so potekali protesti zoper protipandemične ukrepe v Avstraliji, kjer so konec tedna aretirali več sto ljudi. Samo v Melbournu je na ulice šlo več tisoč protestnikov, policija pa je zavoljo izbruha nasilja uporabila solzivec. Ranjenih je bilo sedem policistov, aretirali pa so več kot 200 ljudi. V Sydneyju so proti protestnikom na ulice poslali okoli 1500 policistov, ki so na cestah postavili tudi blokade. Aretirali so okoli 250 ljudi.

Večja skupina protestnikov se je zbrala tudi v mestu Brisbane.

Medtem so v državi potrdili največji porast okužb z novim koronavirusom od začetka epidemije. Samo v zvezni državi Novi Južni Wales so potrdili 825 novih okužb. "Ne glede na to, kako se trudimo, ne glede na to, ali 99 odstotkov ljudi dela pravilno, je pri različici delta nekaj, česar ne more nadzorovati nihče," je posvarila premierka Novega Južnega Walesa Gladys Berejiklian. Prebivalce je pozvala, naj se cepijo. Že v petek so oblasti podaljšale ustavitev javnega življenja v Sydneyju še vsaj do septembra. Omejitvene ukrepe zaostrujejo tudi v Viktoriji.

V Avstraliji so doslej z vsemi odmerki cepili tretjino prebivalstva. Kampanjo so pospešili predvsem v zadnjih tednih zaradi širjenja različice delta.

Oblasti so si za cilj postavile več kot 70-odstotno precepljenost, šele nato naj bi začele omejevalne ukrepe sproščati. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta