Maratonski kadrovski vrh EU se bo nadaljeval jutri

STA, A.L., UE
01.07.2019 07:18

Dogovora o vodilnih položajih v EU kljub maratonskim pogajanjem evropskih voditeljev še ni. Voditelji bodo z delom nadaljevali jutri dopoldne. Po celonočnih in dopoldanski preigravanjih različhih kadrovskih rebusov je šefovskemu mestu Evropske komiisje najbližji socialist Frank Timmermans. Predsedik vlade Šarec se vmes vrača domov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je po skupaj več kot osemnajstih urah pogajanj prekinil iskanje soglasja za razdelitev najpomembnejših funkcij v institucijah EU. Kadrosvki vrh EU se bo nadaljeval jutri ob 11. uri. Slovenski predsednik vlade Marjan Šarec se je po neprespani noči vrnil v domovino, v kabinetu predsednika vlade pa pojasnjujejo, da se bo jutri ponovno vrnil v Bruselj na nadaljevanje seje. Bo pa s tem manevrom izgubil priložnost, da bi se aktivneje vkličul v izbiro kandidatov za najvplivnejše položaje v povezavi.
{twitter}https://twitter.com/KatarinaDbr/status/1145659218617389063{/twitter}

Se bo deli dim pokadil za socialista Timmermansa?

Po neuradnih diplomatskih virih iz dopoldanskih ur naj bi bili voditelji EU najbližje dogovoru, da za predsednika Evropske komisije izberejo socialista Fransa Timmermansa, za predsednico Evropskega sveta pa Bolgarko Kristalino Georgievo iz vrst desnosredinske EPP. 
Po tem scenariju naj bi EPP z Manfredom Webrom dobil še polovico mandata predsednika Evropskega parlamenta, liberalci pa bi dobili drugo polovico parlamentarnega predsedniškega mandata. Kot morebiten kandidat se omenja Guy Verhofstadt.
Poleg tega naj bi liberalci dobili še položaj prvega podpredsednika komisije in visoki zunanjepolitični položaj, za katera naj bi se potegovala Danka Margrethe Vestager in belgijski premier Charles Michel. Trenutno še ni jasno, kdo naj bi dobil kateri položaj.
{twitter}https://twitter.com/EU2019FI/status/1145516047631564800{/twitter}
Okoli 23. ure so zasedanje, ki se je začelo s triinpolurno zamudo in je trajalo približno uro in pol, prekinili. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je opravil dvostranske pogovore z vsemi voditelji.
Nato so se sestali Tusk, nemška kanclerka Angela Merkel, francoski predsednik Emmanuel Macron, španski premier Pedro Sanchez in nizozemski premier Mark Rutte, poimenovani skupina iz Osake.
Zatem so se po neuradnih navedbah ponovno začeli dvostranski pogovori, ki še potekajo. Tusk naj bi se na primer pogovarjal s hrvaškim, irskim in latvijskim premierjem, Andrejem Plenkovićem, Leom Varadkarjem in Krišjanisom Karinšem, ki naj bi še nasprotovali temu, da šef komisije postane socialist Frans Timmermans
{twitter}https://twitter.com/JJansaSDS/status/1145641601198428160{/twitter}
Ob 7. uri naj bi se spet začelo zasedanje osemindvajseterice, a trenutno ni jasno, ali je dogovor na dosegu ali ne.
Skupina iz Osake naj bi se bila ob robu vrha skupine G20 minuli konec tedna dogovorila, da naj bo kandidat za predsednika Evropske komisije Nizozemec Timmermans, konservativci naj bi dobili položaj predsednika Evropskega parlamenta in visoki zunanjepolitični položaj, liberalci pa položaj predsednika Evropskega sveta.
Nato so se konservativni voditelji uprli temu, da bi šef komisije postal Timmermans, ki že pred tem ni imel podpore višegrajske četverice in Italije.
Po maratonskih posvetovanjih naj bi bil zdaj spet na mizi nekoliko spremenjen dogovor iz Osake, imenovan tudi suši dogovor. Podrobnosti še niso znane. Konservativci in liberalci naj se ne bi mogli dogovoriti o tem, kdo naj dobi položaj predsednika Evropskega sveta in kdo visoki zunanjepolitični položaj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta