Marihuana v Amsterdamu nič več turistični hit, temveč le še za domačine?

DR
15.01.2021 16:41
V amsterdamske kavarne oziroma coffee shope bodo morda v prihodnje smeli samo še Nizozemci.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Namesto zapora sledi zdravljenje.
Reuters

Ko se bodo tuji turisti končno vrnili na ulice Amsterdama, morda ne bodo mogli več obiskati ene od glavnih atrakcij v tem mestu. Amsterdamska županja Femke Halsema namreč predlaga novo politiko, v skladu s katero bi tujim turistom prepovedali vstop v mestne kavarne, v katerih je mogoče kupiti marihuano. V Amsterdamu je kar 166 takih kavarn (coffee shopov) ali skoraj 30 odstotkov vseh, kolikor jih je na Nizozemskem. V pismu mestnim svetnikom je Halsema predlagala uvedbo pravila, da bi lahko v kavarne za uživanje marihuane vstopali le lokalni prebivalci. Namen pravila je zagotoviti, da bi bil turizem v mestu bolj obvladljiv, hkrati pa bi z njim omogočili večji nadzor nad oskrbovalno verigo teh kavarn. Amsterdamski mestni svet naj bi o teh novih ukrepih razpravljal konec tega meseca.

V Amsterdamu so v skladu z ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa zdaj zaprte vse trgovine z nenujnimi izdelki, tudi omenjene kavarne, pri čemer imajo te možnost prodaje na daljavo z osebnim prevzemom ali dostavo na dom. Na uradni spletni strani mesta turistom svetujejo, naj v Amsterdam ne prihajajo, razen če v njem nimajo nujnih opravkov, toda Halsema že razmišlja o tem, kako utegnejo stvari tam delovati po epidemiji covida-19. Na Nizozemskem po občinah za kavarne za prodajo marihuane veljajo različna pravila, toda razprave o tem, ali bi vstop vanje omejili samo na nizozemske državljane, niso nič novega.

Coffee shopi so zdaj zaradi epidemije zaprti za vse. Bodo nekoč kasneje zaprti samo za tujce?
Epa

Razprava je bila še zlasti vroča v letih 2011 in 2012, ko so v Amsterdamu ostro nasprotovali predlagani uvedbi pravila, s katerim bi bil vstop v kavarne dovoljen samo Nizozemcem. To pravilo je danes v veljavi v Maastrichtu. Zmeda je še večja, ker sta kupovanje in uživanje marihuane v omenjenih kavarnah na Nizozemskem dovoljeni, medtem ko je njena pridelava še vedno nezakonita.

Julija 2019 je Halsema v pismu mestnim svetnikom napisala, da bi lahko mestne kavarne ogrozile kakovost življenja v središču Amsterdama. Zato so avgusta 2019 opravili javnomnenjsko raziskavo, v kateri je sodelovalo 1100 tujih turistov, starih od 18 do 35 let, ki so obiskali amsterdamsko rdečo četrt. V anketi je več kot polovica vprašanih dejala, da nizozemsko prestolnico obiskujejo ravno zaradi njenih kavarn, v katerih je mogoče kupiti in kaditi marihuano. Kar 34 odstotkov jih je zatrdilo, da bi v Amsterdam prihajali bolj poredko, če ne bi mogli obiskati teh kavarn, enajst odstotkov jih mesta sploh ne bi obiskalo. Z anketo so pristojni preverili tudi, ali bi se število obiskovalcev zmanjšalo, če bi uvedli vstopnino za obisk območij Wallen in Singel, starega dela mesta, katerega del je tudi razvpita rdeča četrt. Toda pokazalo se je, da so mestne kavarne za tuje turiste bolj zanimive od te četrti. Le odstotek vprašanih je namreč dejal, da so zanje glavni razlog za obisk mesta prostitutke v izložbah, medtem ko jih je kar 72 odstotkov navedlo, da so v okviru opravka v mestu obiskali tudi katero od kavarn.

V svojem nedavnem pismu je županja Halsema izrazila tudi bojazni, povezane z oskrbovalno verigo kavarn. Policija je po njenih besedah zaskrbljena zaradi njihovih povezav s trgovino s trdimi drogami. Halsema zato predlaga ustanovitev blagovne znamke, ki bi združevala vse amsterdamske kavarne, zmanjšanje možnosti, da kavarne postanejo verige, in prepoved vstopa obiskovalcem iz tujine v te kavarne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta