Micotakis prisegel kot premier

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
08.07.2019 18:14

Atenčani se čudijo tako prepričljivi zmagi Nove demokracije, ki je bila pred desetimi leti soodgovorna za zdrs Grčije v težko krizo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Premier Micotakis z grškim predsednikom Prokopisom Pavlopulosom in patriarhom Ieronimosom II.
EPA

Vodja grške konservativne stranke Nova demokracija (ND), 51-letni Kiriakos Micotakis, je po nedeljski zmagi na parlamentarnih volitvah prisegel kot novi premier. Po grški tradiciji, kjer država in cerkev nista ločeni, je dosedanji vodja opozicije ​v spremstvu žene ter njunih treh otrok prisegel na Svetem pismu pred predsednikom države Prokopisom Pavlopulosom. Micotakis je od dosedanjega premierja, 44-letnega Aleksisa Ciprasa, vodje levosredinske Sirize, tudi že prevzel posle in predstavil člane vladnega kabineta. Vlado glasovanje o zaupnici v parlamentu, sintagmi, čaka 21. julija. To ne bo težava, saj je ND na šestih predčasnih volitvah od zdrsa desetmilijonske države v hudo finančno in gospodarsko krizo leta 2008 osvojila 39,85 odstotka. V tristočlanskem parlamentu bo imela absolutno večino 158 poslanskih sedežev. Micotakis za vodenje vlade ne potrebuje koalicije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta