Miloševićeva hči noče več nazaj v Srbijo, prepričana je, da je bil oče zastrupljen

M.R.
19.03.2019 16:02

Srbski časopis Kurir je objavil intervju s hčerko nekdanjega srbskega voditelja Slobodana Miloševića Marijo Milošević. Iz Srbije se je izselila že leta 2001, ko je 5. oktobra padla oblast, ki jo je vodil njen oče. Od takrat je bila praktično za vse medije nedosegljiva, po 18 letih pa se je odločila, da spregovori. O svojih starših, smrti očeta, domnevnem bogastvu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slobodan Milosevic s hčerko Marijo, ženo Miro in sinom Markom
Petar Kujundzic
Mira Marković, Marko in Marija Milošević. 
Reuters

"Žal mi je, da sem se leta 1965 rodila v Beogradu in tam preživela prvih 36 let svojega življenja," je povedala in zatrdila, da ne bo več prišla v Srbijo. Želela bi si, da bi se njuna starša srečala na morju, kjer bi tudi ostala vsa družina. Na vprašanje, zakaj se noče vrniti v Srbijo, odgovarja, da bi lahko o vseh razlogih napisala knjigo. V njej bi imeli svoje poglavje tudi razlogi, zaradi katerih se ne videva več s svojo mamo Miro Marković in bratom Markom Miloševićem, ki živita v Rusiji. 
Kurirjev novinar jo je vprašal tudi, ali se je njena družina res obogatila v času, ko je njen oče zasedal vodilne položaje v državi. "To govorijo tisti, ki bi najverjetneje obogateli, če bi bili na našem mestu, ker to projecirajo na sebe in predvidevajo, da tudi mi delamo enako, kot bi storili oni. V psihologiji se to imenuje projekcija, modrost ljudi pa enostavno pravi: 'Lopov za vsakega misli, da je lopov'," poudarja. 
Novinarja je med drugim zanimalo, če se njen oče po njenem mnenju ne bi smel predati haaškemu sodišču. Odgovorila je, da se je Slobodan Milošević srbskim oblastem predal po tem, ko je dobil zagotovila Vojislava Koštunice, Zorana Đinđića in Milana Milutinovića, da ga ne bodo izročili nobenemu sodišču v tujini. Nato pa je junija 2001 dobil obtožnico haaškega sodišča, ki je ni nikoli prevzel, pravi Miloševićeva in dodaja, da so ga nato "ugrabili ter neustavno izročili" Haagu. 
Nazadnje se je z očetom slišala v večernih urah 10. marca 2006. "Jutri se ti bom javil bolj zgodaj, ker je sobota," ji je rekel, nato pa se ni več oglasil, ker je 11. marca omenjenega leta umrl. Marija Milošević pravi, da dvomi v uradne podatke o njegovi smrti. Pri tem navaja izpoved profesorja Vukašina Andrića, ki je zapisal, da je bil Milošević v zaporu zastrupljen. To naj bi potrdil tudi francoski vojaški zdravnik Patrick Barie, ki je bil član zdravniške ekipe, ki je leta 2005 v haaškem zaporu pregledala nekdanjega srbskega voditelja. 

​Nihče v družini ne bi smel biti več v Srbiji

V intervjuju je nato spregovorila tudi o očetovem pogrebu. Nasprotovala je, da bi ga pokopali v Požarevcu. "Mislim, da nihče izmed nas, ne živ ne mrtev ne bi smel biti v Srbiji. Obstaja latinski pregovor, ki pravi: 'Nehvaležna domovina - ne zaslužiš si niti mojih kosti'," je še dejala. 

Slobodan Milosevic s hčerko Marijo, ženo Miro in sinom Markom
Petar Kujundzic

​Nekdanji prijatelj naj bi ji ukradel stanovanje

Z oblasti je po njenih besedah Slobodana Miloševića odnesel državni udar, pred katerim se Srbija ni znala braniti. "Nekatere države pa to odlično obvladajo," pravi Marija Milošević. Na vprašanje, kje je bila v času, ko je zveza Nato bombardirala Srbijo, pa je odgovorila, da v Beogradu, in zanikala govorice, da se je skrivala v Afriki. 
Največje razočaranje v njenem življenju pa je bil prijatelj Nikola Antić, njen bivši prijatelj, priča, podnajemnik, ki je po poklicu ginekolog. Povedala je, da se ji po 5. oktobru 2000, ko je padel Miloševićev režim, kar dve leti ni oglasil. Nato naj bi ji še ukradel stanovanje, ki da ga je dobil s pomočjo različnih mahinacij. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta