Motile so jih palestinske zastave

bj
15.05.2022 18:00

Izraelske varnostne sile so v vzhodnem Jeruzalemu napadle pogrebni shod za ubito novinarko Al Džazire Širin Abu Akleh

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izraelske varnostne sile med pohodom nad pogrebce s krsto Širin Abu Akleh
Ammar Awad

Pogreba novinarke televizije Al Jazeera Širin Abu Akleh, po rodu Palestinke, ki je bila tudi ameriška državljanka, se je v petek v Jeruzalemu udeležilo na tisoče ljudi. Novinarko naj bi bile izraelske oborožene sile s strelom v glavo ubile v sredo, ko je poročala z racije izraelske vojske v palestinskem begunskem taborišču v Dženinu na Zahodnem bregu. Nanjo so streljale, čeprav je imela na sebi varnostni jopič z velikim napisom press.

Toda ubite niso mogli v miru niti pokopati, saj so izraelske varnostne sile najprej odstranile palestinsko zastavo z mrtvaškega avtomobila, nato pa so jo skušale sneti še z njene krste, v kateri so jo prinesli iz bolnišnice svetega Jožefa v vzhodnem Jeruzalemu. Pri tem so si pot med množico žalujočih izraelski oboroženci utirali z grobo silo ter s pendreki tolkli po udeležencih pogreba. Ker so se z batinami spravili tudi na može, ki so nosili ubito novinarko k poslednjemu počitku, je krsta z zadnjim delom skoraj udarila ob tla.

Izraelska policija je sicer že pred pogrebom okrepila varovanje. Ulice, po katerih je potekal pogreb, so bile zaprte, češ da tako Izrael zagotavlja mirno izvedbo, je povedala tiskovna predstavnica izraelske policije. Izraelska policija je nato sporočila, da naj bi njene policiste na kraju dogodka začeli obmetavati s kamenjem, zaradi česar so bili ti prisiljeni uporabiti prisilna sredstva. Toda na posnetkih je videti predvsem nasilje policije nad Palestinci, zbranimi okoli krste v bolnišničnem kompleksu. Policija je namreč brez kakršnekoli pietete skušala na vso moč odstraniti palestinske zastave, ker je v Izraelu njeno javno izobešanje prepovedano.

Kdo je odgovoren za smrt 51-letnice, uradno še ni znano, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Izrael namreč zanjo krivi Palestince, priče, ki so bile na prizorišču z ubito, pa zatrjujejo, da tam ni bilo nobenega palestinskega borca. Vmesne ugotovitve preiskave izraelske vojske sicer že dopuščajo možnost, da je smrtonosno kroglo res izstrelil izraelski vojak. Prav o tem so prepričani tako Palestinci kot tudi pri televiziji Al Jazeera.

Tragični incident se je zgodil v času, poroča slovenska tiskovna agencija STA, ko so odnosi med Izraelom in Palestinci zelo napeti, saj območje že skoraj dva meseca pretresa eno najbolj smrtonosnih obdobij nasilja v zadnjih letih.

Med izraelsko racijo v bližini Dženina na Zahodnem bregu, kjer je bila ubita novinarka, je bilo danes spet ranjenih več Palestincev, izraelski vojak pa je bil ubit, je medtem sporočil izraelski premier Naftali Benet. (bj)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta