"Namen je, da se izognemo drugemu Ischglu." Po Italiji tudi Bavarska za zaprtje smučišč med božičnimi prazniki

STA, DR
24.11.2020 16:33
Bavarski ministrski predsednik Markus Söder je danes napovedal, da Bavarska načrtuje, da bodo zaradi boja proti novemu koronavirusu smučišča v tej nemški zvezni deželi ostala zaprta med božičnimi prazniki. Tudi druge evropske države je pozval, naj temu sledijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

"Preprosto ne moremo imeti klasičnih smučarskih počitnic," je na predvečer novega sestanka nemške kanclerke Angele Merkel in ministrskih predsednikov nemških zveznih dežel o koronskih ukrepih dejal bavarski ministrski predsednik.

Tako kot druge evropske države se tudi Nemčija spopada z drugih valom okužb z novim koronavirusom. Ob tem je Söder izrazil prepričanje, da je potrebno storiti še več za zmanjšanje števila novih okužb. Poudaril je tudi, da tiste Nemce, ki mislijo, da bodo preprosto prečkali mejo in odšli na smučanje v Avstrijo, ob vrnitvi čaka 10-dnevne karantena, saj Avstrija sodi med tvegane države za okužbo z novim koronavirusom.

"Raje bi imel skupen dogovor na evropski ravni: brez odprtja smučišč, nikjer smučarskih počitnic," je še dejal bavarski ministrski predsednik, ki je doslej žel hvale zaradi svojega soočenja s pandemijo in ga pogosto omenjajo tudi kot morebitnega naslednika Merklove.

"Če želimo ohraniti meje odprte, potrebujemo jasen dogovor o smučiščih. Drugače bodo stvari postale težavne. Namen je, da se izognemo drugemu Ischglu," je še dejal.

Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Avstrijsko smučarsko središče Ischgl si je neslavni sloves prislužilo v začetku leta, ko je postalo eno od prvih žarišč covida-19 na stari celini, iz katerega so okuženi turisti virus ponesli po vsej Evropi.

Zamik začetka nove smučarske sezone je predlagala tudi Italija, s čimer je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sprožila burno razpravo med alpskimi državami.

Italijanski premier Giuseppe Conte si namreč želi, da bi smučišča ostala zaprta do 10. januarja. Prav tako si Rim v soglasju med drugim z Merklovo in francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom prizadeva za evropsko časovnico postopnega odpiranja smučišč. Po poročanju medijev med vodilnimi politiki vlada soglasje, da bi bila velika napaka nekoordinirano in prehitro odpiranje, kot je to bilo poleti, piše dpa.

Conteja je podprl tudi legendarni italijanski planinec Reinhold Messner. "Da do januarja počakamo z odprtjem smučišč, ni izbira, ampak nuja," je med drugim za današnjo izdajo italijanske La Repubblice dejal 76-letni Messner.

Tudi predsednik italijanske Benečije (Veneto) Luca Zaia je danes za italijanski časnik podprl čezmejno ureditev glede smučišč. "Nemogoče je prepovedati smučanje na Južnem Tirolskem in ga hkrati dovoliti na avstrijskem Koroškem," je dejal.

Avstrija, ki že več mesecev zatrjuje, da namerava smučišča ob ustreznih koronskih ukrepih odpreti za vsako ceno, italijanskemu predlogu nasprotuje. Avstrijski finančni minister Gernot Blümel je v primeru zaprtja smučišč med božičnimi prazniki na evropski ravni danes od EU že zahteval odškodnino v višini dveh milijard evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta