Naredimo Evropo spet močno

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
30.05.2020 05:00

Poleg pandemije in gospodarskih posledic čakajo Nemčijo med predsedovanjem Svetu EU še brexit ter odnosi s Kitajsko in ZDA

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Angela Merkel in Nemčija med predsedovanjem Svetu EU v drugi polovici tega leta zagotovo ne bosta v popolni senci Evropske komisije, kot je bila Hrvaška.
Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump se bo lahko hvalil, da ga Evropa vsaj v nečem posnema. Njegov predvolilni slogan Napravimo Ameriko spet veliko bo podoben prevodu mota nemškega predsedovanja Evropski uniji v drugi polovici tega leta: "Gemeinsam. Europa wieder stark machen" oziroma po naše Skupaj. Naredimo Evropo spet močno. Uradni moto v angleščini je sicer manj udarno trumpističen: Skupaj za evropsko okrevanje.
Nobenega dvoma ni, da ima Evropska unija srečo, da bo Svetu EU v času največje korona-ekonomske krize predsedovala močna Nemčija. Hrvaška, ki bo predsedovanje predala 1. julija, je sicer pred izbruhom pandemije v njem videla veliko priložnost, a ostala povsem v senci. Tudi vsi dogodki, ki bi jih morala gostiti Zagreb in Dubrovnik, so padli v vodo in ostali na nivoju videokonferenc. Ne, Hrvati ob svojem prvem predsedovanju res niso imeli sreče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta