Nemci zaskrbljeni: Zakaj se je v samo nekaj mesecih toliko otrok rodilo z deformiranimi udi?

18.09.2019 12:12
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je ilustrativna. 
Janko Rath

Že trije otroci so se v zadnjih treh mesecih v bolnišnici v nemškem Gelsenkirchnu rodili z deformacijami rok, vse tri mame so s tega območja. Novorojenčki so bili brez razvitih dlani in prstov na eni od rok. Da že dolgo niso videli te vrste deformacije, so pojasnili v bolnišnici. Lahko da gre za naključje, pravijo, a da je treba te primere kljub temu preiskati. So morda povezani? Za kaj gre, zakaj ta gostota v tako kratkem času? Zadeva je prišla v javnost, ko je zdravnica, ki dela v Kölnu, za CNN omenila situacijo v Gelsenkirchnu in povedala, da ve, da je teh primerov še več, čeprav so še vedno izredno redki. 
Eden do dva odstotka otrok se statistično rodi z deformacijami. "Vsi otroci imajo enako deformacijo," pravi kölnska zdravnica. "Vsi, za katere vem, so bili rojeni v zadnjih treh letih, številni pa prav letos."      
Da bi vzrok za deformacijo udov v nosečnosti lahko bila infekcija ali konzumiranje strupenih snovi, ugibajo zdravniki v Gelsenkirchnu. Še ena možnost: da se, sredi rasti rok in prstov, amnionska vlakna ovijejo okrog zarodka in motijo razvoj. 
Nemci imajo slab spomin na šestdeseta leta. Takrat je eno od nemških farmacevtskih podjetij na trg dalo zdravilo z novo učinkovino proti slabosti in nespečnosti žensk v prvih mesecih nosečnosti, piše Index.hr. Kmalu se je rodilo na tisoče otrok s hudimi deformacijami, skokovito je takrat naraslo tudi število otrok, ki so ob rojstvu umrli.     
  
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta