Nemška vlada odobrila izvoz raket v Savdsko Arabijo

STA, M.R.
10.01.2024 15:27

Nemška vlada je odobrila izvoz 150 raket iris-t v Savdsko Arabijo in tako odpravila dolgoletno prepoved izvoza orožja v to zalivsko monarhijo. Napovedala je tudi 15-milijonsko pomoč Libanonu za zagotavljanje varnosti na jugu države.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sistemn protizračne obrambe Iris-T
Profimedia

Nemčija je izvoz orožja v Savdsko Arabijo leta 2018 večinoma zaustavila, med drugim zaradi savdske vojaške intervencije v sosednjem Jemnu in umora novinarja Džamala Hašodžija na konzulatu savdske kraljevine v Istanbulu. Z odobritvijo izvoza raket zrak-zrak pa je to dolgoletno prepoved izvoza orožja odpravila.

Nemški kancler Olaf Scholz in zunanja ministrica Annalena Baerbock sta v preteklih dneh izrazila pripravljenost tudi na umik veta na dobavo 48 vojaških letal eurofighter Savdski Arabiji. Kot enega od razlogov za spremembo politike je Berlin navedel konstruktiven odnos Savdske Arabije do Izraela po izbruhu vojne v Gazi.

Baerbock je danes med obiskom pripadnikov mirovne misije Združenih narodov v Libanonu (Unifil) v Bejrutu sporočila, da bo Nemčija Libanonu namenila 15 milijonov evrov za zagotavljanje varnosti na jugu države. "Bolj ko bomo podpirali misijo Unifil, bolj bomo s tem pomagali libanonski vojski in prispevali k deeskalaciji razmer," je povedala.

Poudarila je pomen dobro opremljene in usposobljene libanonske vojske, ki po njenem mnenju predstavlja nepogrešljiv del zagotavljanja varnosti v državi ter obvladovanju oboroženih milic in terorističnih organizacij.

Pripadniki misije Unifil od leta 1978 nadzorujejo mejo med Izraelom in Libanonom. V misiji trenutno sodeluje nekaj več kot 10.000 vojakov. Od začetka vojne v Gazi se je okrepilo medsebojno obstreljevanje med izraelskimi silami in libanonskim šiitskim gibanjem Hezbolah, mnogi pa svarijo, da bi se vojna z območja Gaze lahko razširila v regiji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta