Nizozemska vlada bo zaostrila azilno politiko

STA, A.L.
17.09.2024 18:56

Nizozemski kralj Viljem-Aleksander je danes v parlamentu predstavil program nove, najbolj desne nizozemske vlade doslej, ki jo vodi premier Dick Schoof. V načrtih najbolj izstopa strožja azilna politika.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kralj Viljem-Aleksander.
EPA

Med drugim bodo strožji pogoji za pridobitev nizozemskih dokumentov, kdor ne bo upošteval odredbe o vrnitvi v domovino, pa bo kaznovan.

"Število prebivalcev Nizozemske se je na 18 milijonov povečalo veliko hitreje, kot je bilo pričakovano. Zaradi tega so naše institucije in naš način življenja pod velikim pritiskom," je dejal nizozemski monarh, ki je v parlamentu v Haagu prebral govor, ki ga je napisal Schoof.

Vladna koalicija štirih strank, v kateri je najmočnejša skrajno desna Stranka za svobodo (PVV) Geerta Wildersa, želi spričo velikega števila priseljencev razglasiti izredne razmere in ukiniti del trenutne azilne zakonodaje.

Po novem bodo strožji ukrepi za pridobitev nizozemskih dokumentov, tisti, ki ne bodo upoštevali odredbe o vrnitvi v matično državo, pa bodo kaznovani, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pravni strokovnjaki dvomijo v zakonitost teh ukrepov, koaliciji pa grozi razkol, saj je zmernejša stranka Nova družbena pogodba (NSC) napovedala, da načrta ne bo podprla, če bo ta ocenjen kot nezakonit. "Nizozemska ima ogromno azilno krizo, ki je ne bomo rešili tako, da bomo vnaprej bežali in grozili, da bomo glasovali proti," je v odzivu poudaril Wilders.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta