Nominiranka za Nobelovo nagrado za mir: Protestirali bomo, dokler bo treba

Kristina Božič
14.03.2019 17:35

Dan pred do sedaj najbolj množičnimi protesti mladih za okolje, ki se bodo jutri zgodili na vseh celinah razen na Antarktiki v več kot 1690 mestih, je 16-letna Greta Thunberg postala tudi nominiranka za Nobelovo nagrado za mir.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Greta Thunberg v rumen dežnem plašču pred švedskim parlamentom v Stockholmu prejšnji petek. 
Reuters

"Počaščena in zelo hvaležna (sem) za to nominacijo," se je v svoji tipični direktnosti odzvala Greta Thunberg, a takoj vrnila pozornost na najpomembnejše: "Jutri se bo zgodil #solski.strajk za našo prihodnost. In s tem bomo nadljevali, dokler bo treba. Odrasli dobrodošli. Združimo se za znanostjo."
{twitter}https://twitter.com/GretaThunberg/status/1106070793732132864{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/GretaThunberg/status/1106071099165601792{/twitter}
Najstnico, katere petkovi štrajki za podnebje pred švedskim parlamentom so postali navdih in zgled za cel svet, so nominirali trije norveški parlamentarci. Eden med njimi, 24- letni socialist Freddy André Øvstegård je pojasnil: "Če ne bomo naredili nič, da bi zaustavili podnebne spremembe, bo to vzrok za vojne, konflikte in ljudi, ki bodo morali bežati." Greta Thunberg je evropskim voditeljem povedala, da morajo EU in njene članice za vsaj dvakrat povečati svoje cilje in podnebne ukrepe, najmočnejšim Zemljanom v Davosu je sporočila, da je čas za paniko, konec lanskega leta pa je na okoljskem vrhu ZN na Poljskem pojasnila, da ne bo zadostovalo nič manj kot sprememba sistema, v katerem živimo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta