Novozelandska podjetja po pokolu v mošejah umikajo oglase s Facebooka in Twitterja

M.R.
19.03.2019 13:56

Novozelandska podjetja bodo umaknila oglase z družbenih omrežij, k temu jih poziva tudi združenje oglaševalcev, s čimer želijo prisiliti lastnike omrežij, naj poskrbijo, da na njih ne bo neprimernih vsebin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Muslimanski verniki prižigajo svečke pred mošejo Al Noor v Christchurchu.
EPA

Novozelandska podjetja so danes začela umikati oglase z družbenih omrežij. Razlog je neposredni prenos pokola, ki ga je pretekli teden v dveh mošejah v Christchurch izvedel tamkajšnji prebivalec. Neposredni prenos je bil dosegljiv na Facebooku, napadalčev rasistični manifest pa je bil objavljen na Twitterju. 
"Westpac NZ je do nadaljnjega suspendiral oglaševanje na družbenih omrežjih, vključno s Facebookom. O objavi škodljivih vsebin bomo govorili s predstavniki družbenih omrežij," je na Twitterju zapisala avstralska banka. 
Že včeraj pa sta Združenje oglaševalcev Nove Zelandije (ANZA) in Svet za komercialne komunikacije objavila sporočilo, v katerem svoje člane pozivata, naj dobro razmislijo, kje bodo porabili svoja sredstva za oglaševanje. "Dogodki v Christchurchu odpirajo vprašanje - če lastniki strani lahko targetirajo potrošnike z oglasi v mikrosekundah, zakaj ni mogoče iste tehnologije uporabiti za preprečitev prenosov takšnih vsebin," so zapisali v sporočilu. 

Premierka ne bo izgovorila njegovega imena

Včeraj pa se je oglasila še novozelandska premierka Jacinda Ardern, ki je dejala, da je imel napadalec niz razlogov za teroristično dejanje, med drugim je tudi želel pritegniti pozornost. "Prav za to pa ga lahko prikrajšamo. Lahko vam zagotovim, da me ne boste slišali izreči njegovega imena," je dejala. "Izgovarjajte imena tistih, ki so bili umrli, ne pa človeka, ki jih je ubil. On je terorist. On je zločinec. On je ekstremist. A ko bom govorila jaz, ne bo imel imena," je dejala. Hkrati je sodržavljane pozvala, naj prihodnji petek sočustvujejo z muslimansko skupnostjo. 

Novozelandska premierka Jacinda Ardern.
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta