Objavili so video, kako hrvaški policisti migrantom plenijo mobilne telefone

M.R.
23.01.2020 14:11

Medtem ko nevladne organizacije vse bolj pogosto objavljajo zgodbe o nasilju, ki so ga s strani hrvaških policistov deležni migranti, je v javnost prišel posnetek, ki prikazuje, kako so policisti na vlaku med Siskom in Zagrebom migrantom zaplenili mobilne telefone.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Hrvaška zanika, da bi migrante, ki jih zaloti na svojem ozemlju, nelegalno vračala nazaj v BiH. Pa čeprav so bili pri tem že posneti, prav tako so o tem pričali številni migranti, zgodilo se je celo, da sta se na bosanskem ozemlju znašla dva Nigerijca, ki sta bila na Hrvaškem povsem legalno z urejenimi vizumi, a so ju hrvaški policisti odpeljali do ozemlja BiH. Brez prtljage in dokumentov.

Policisti vedeli, kje so migranti

Hrvaški spletni portal Index.hr je objavil posnetek, nastal naj bi 17. januarja letos, na njem pa je mogoče videti, kako hrvaški policist migrantom jemlje mobilne telefone. Vzel je tri mobilnike, ki so mu jih migranti predali brez kakršnega koli odpora, saj so bili na takšen postopek hrvaških policistov pripravljeni. 
"Zdaj le pazi, da ne bodo pobegnili," se sliši glas policista, ki govori s svojim kolegom, ob tem pa v v rokah drži zaplenjene mobilnike. 
Policiste je skrivaj posnel nek potnik, ki je nato posnetek predal Indexu. Ob tem je še dejal, da so policisti natanko vedeli, koliko migrantov je na vlaku in tudi kje se nahajajo. Na postaji v Veliki Gorici so vstopili na vlak, strojevodja pa je zaprl vsa vrata, razen tistih, skozi katera so vstopili policisti. Enega migranta v tistem trenutku ni bilo na tem delu vlaka, zato so ga policisti iskali tudi drugod. 
Poleg tega posnetek razkriva tudi, da policisti na vlaku niso bili v popolni opremi. Na glavah namreč niso imeli čepic, prav tako pa na uniformah niso bile vidne njihove značke, pa bi po zakonu morale biti. 
"Po intervenciji sem od enega policista zahteval, da mi pove številko svoje značke, kar je zavrnil. Bil je zelo grob, rekel mi je: 'Kdo si ti? Ne vmešavaj se. Kaj želiš?' In mi naročil, naj se usedem na svoje mesto," je za Index povedal potnik, ki je tudi dostavil posnetek policijskega ravnanja. 

​Policija odgovarja

Index je nato za pojasnilo prosil zagrebško policijo, ki je potrdila, da so policisti vstopili na vlak in tam odkrili pet tujih državljanov brez dokumentov. "Zaradi nadaljnjih postopkov so jih odstranili z vlaka in jih odpeljali na policijsko postajo, kjer je bilo ugotovljeno, da gre za nelegalne migrante, državljane Maroka," so zapisali v sporočilu, ki ga je objavil omenjeni spletni portal. 
Policija nadaljuje, da so mobilnike njeni pripadniki zasegli, ker osebe v obravnavi niso izrekle prošnje za mednarodno zaščito in tudi niso prosile za zdravniško pomoč. Zato so jim policisti odvzeli vse predmete, ki so primerni za poškodovanje sebe ali drugih oseb, "kar je običajno", dodaja policija. Ko je bil postopek končan, pa so jim vse predmete vrnili, tudi mobilne telefone. V odgovoru so tudi zapisali, da so imeli številke službenih značk odtisnjene na pasovih, ker na jakni ni predvidenih mest za službeno značko. V odgovoru pa so tudi izrecno zatrdili, da nihče izmed potnikov ni zahteval številk njihovih značk. 
V Evropskem parlamentu je švedska poslanka Malin Björk pretekli teden zaradi policijskega nasilja nad migranti ostro napadla hrvaškega premierja Andreja Plenkovića. Pred tem je namreč bila na Hrvaškem in v BiH, kjer se je prepričala o dogajanju na tem področju. Govorila je tudi z nevladniki, notranje ministrstvo pa je ignoriralo prošnjo skupine, s katero je tudi sama prispela na Hrvaško.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta