Objavljamo pričevanja ukrajinskih vojakov in poveljnikov: "Dron vidi naše fante, nato prileti drugi dron in jih napade"

Va
23.02.2024 11:38

Na tisočih kilometrih fronte se metode iz prve in druge svetovne vojne izmenjujejo z najnovejšimi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Pred drugo obletnico invazije na Ukrajino Rusija dominira v spopadu, v katerem kombinirajo bitke na izčrpavanje v rovih, spominjajoče na prvo svetovno vojno, z visokotehnološko vojno, v kateri se uporablja na desettisoče dronov, ki so poceni, sposobni pa so spremljati premike nasprotnika in natančno napasti. Reuters je zbral pričevanja več kot 200 vojakov in poveljnikov na tisočih kilometrih bojišča na vzhodu in jugu Ukrajine.

Manjka vojske in orožja  

Dve leti od začetka bitk se pešpolk 59. ukrajinske brigade sooča z neusmiljeno realnostjo: zmanjkuje vojske in streliva. Poveljnik z vzdevkom Tiger ocenjuje, da je zdaj na prvi liniji fronte le 60 do 70 odstotkov od nekaj tisoč vojakov, kolikor jih je brigada štela, ko se je vojna začela. Ostali so umrli ali so poškodovani ali pa so jih poslali domov zaradi bolezni oziroma starosti.

Hude izgube, ki jih povzroča premoč ruske strani, še poslabšujejo težki pogoji, ki jim je ukrajinska vojska izpostavljena na vzhodnem bojišču. V za zimo neobičajno toplem vremenu se pomrznjena tla spreminjajo v gosto blato. "Dež, sneg, dež, sneg. Takšno je vreme. Ljudje zato zbolijo za gripo ali angino. Nekaj časa jih ni, a ni nikogar, ki bi jih zamenjal," je poročevalcem Reutersa povedal poveljnik z vzdevkom Limuzina. To je po njegovih besedah zdaj največji problem: v vsaki enoti manjka vojakov.

Reuters

Sedem ruskih vojakov proti enemu ukrajinskemu

Tiskovni predstavnik 3. posebne jurišne brigade, ene od enot, ki je poskušala v ukrajinskih rokah zadržati Avdijivko, je rusko premoč ilustriral številčno. 7:1 je bilo, je rekel. Sedem ruskih vojakov na enega ukrajinskega.

Še en poveljnik 59. brigade, Grigorij, pripoveduje, da Rusi v skupinah od pet do sedem vojakov jurišajo tudi desetkrat na dan, so kot topovska hrana. "Ko se na enem ali dveh obrambnih položajih tako boriš ves dan, se fantje utrudijo." Orožje se pokvari, "a če ni možnosti dobiti več streliva ali orožje zamenjati, potem se ve, kam to vodi," je opisal razmere na fronti.

Ni dovolj streliva iz tujine, pripovedujejo ukrajinski poveljniki, pomoč v orožju prihaja zelo počasi. Reuters navaja Michaela Kofmana iz washingtonskega think tanka, strokovnjaka za rusko vojsko, da rusko topništvo napada s petkrat več granatami kot ukrajinsko, česar dolgoročno ni mogoče zdržati. Moskva  kontrolira najmanj petino ukrajinskega ozemlja, vključno s Krimom, ki si ga je Rusija enostransko priključila pred desetimi leti. Ukrajinska vojska zdaj šteje okoli 800.000 pripadnikov, Rusov pa je po zadnji okrepitvi decembra lani 1,3 milijona, navaja Reuters.

EPA

Ukrajinski obrambni minister Rustem Umerov je v nedavnem pismu EU ocenil manko topniškega streliva kot kritičen. Ukrajinska vojska nujno potrebuje najmanj 6000 topniških granat vsak dan, je navedel, vendar jih ukrajinske sile uspejo izstreliti samo 2000 na dan.

Elektronska vojna

Samo Ukrajina je lani naročila več kot 300.000 dronov, več kot 100.000 so jih poslali na fronto, je za Reuters povedal ukrajinski minister za digitalni razvoj Mihailo Fedorov. Lahki in gibki droni, opremljeni s kamero, postajajo vse pomembnejše ukrajinsko orožje, cilj predsednika Volodimirja Zelenskega pa je, da ukrajinska orožarska industrija samo letos proizvede milijon dronov.

Reuters

Po drugi strani po besedah poveljnika 59. brigade Limuzine to, da tudi Rusi v tej vojni okrepljeno uporabljajo drone - in imajo jih več od Ukrajincev -, ukrajinskim enotam otežuje vzpostavljanje in krepitev položajev na bojišču: "Dron vidi naše fante, nato prileti drugi dron in jih napade."

"Kot taksiji na letališču. Pride en dron, nato drugi pa tretji," vojskovanje opišeta ukrajinska pilota iz elitne enote 92. brigade.

Darwin, 20-letni ukrajinski pilot drona, ki je zaradi vojne prekinil študij medicine, dronovsko oboroževalno tekmo primerja s tisto med vojaškim letalstvom in protizračno obrambo. "V drugi svetovni vojni so prevladovali, moderna protizračna obramba pa je danes uporabo letal za napade na nasprotnika zelo omejila," je povedal. Prepričan je, da se bo v prihodnosti prav to zgodilo tudi dronom. "Koncentracija in učinkovitost elektronskega bojevanja bosta postali tolikšni, da bo kakršnakoli povezava med dronom in njegovim pilotom postala nemogoča," je ocenil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta