Zelenski zamenjal vrhovnega poveljnika ukrajinske vojske

STA, Va
08.02.2024 18:52

Zamenjani Zalužni se je odzval, da je prišel čas za spremembe v vojaški strategiji: "Naloge leta 2022 se razlikujejo od nalog leta 2024.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novi prvi mož ukrajinske vojske dve leti od začetka ruske invazije je Oleksander Sirski.   
EPA

Ukrajinski obrambni minister Rustem Umerov je danes sporočil, da so vrhovnega poveljnika vojske Valerija Zalužnega odstavili s položaja. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je za naslednika Zalužnega imenoval poveljnika Oleksandra Sirskega.

"Danes je bila sprejeta odločitev o spremembi vodstva oboroženih sil Ukrajine. Iskreno sem hvaležen Valeriju Fedoroviču (Zalužnemu) za vse njegove dosežke in zmage," je na družbenih omrežjih zapisal Umerov.

Zalužni se strinja, da je čas za spremembe.
EPA

Zalužni, ki je ukrajinske sile vodil od začetka ruske invazije, je v prvem odzivu priznal, da je prišel čas za spremembe vojaške strategije. "Naloge leta 2022 se razlikujejo od nalog leta 2024. Zato se morajo vsi spremeniti in prilagoditi novim razmeram. Da bi lahko skupaj zmagali," je dejal.

Predsednik Zelenski je sporočil, da je Zalužnega povabil, naj ostane del ekipe, ki se bori proti ruskim silam. Za njegovega naslednika pa je imenoval poveljnika ukrajinskih kopenskih sil Sirskega.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta