Območje pri hrvaškem otoku Krk stresel potres, v Piranu zapustili prostore sodišča

A.L., Va, STA
16.02.2023 11:07

Potres so čutili na širšem reškem območju. Pa tudi v Zagrebu, v Sloveniji, BiH in Italiji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Območje pri hrvaškem otoku Krk je danes ob 10.47 stresel potres z magnitudo 5,3, navaja evropsko-mediteranski seizmološki center (EMSC). Žarišče potresa je bilo 37 kilometrov jugovzhodno od Reke in štiri kilometre od Krka na globini deset kilometrov pod površjem. V Zagrebu so se stresle stavbe, potres pa smo čutili tudi pri nas. 

Seizmološka služba Republike Hrvaške je sporočila, da je bil epicenter pri Bašćanski Dragi na Krku in da je magnituda bila 4,8 po Richterju ter VI. stopnje po evropski potresni lestvici.

Profimedia

Prebivalci Krka in okolice so poročali o močnem tresenju. "Dolgo je trajalo in precej se je treslo," je zapisal prebivalec Viškova blizu Reke na spletni strani EMSC. Eden od prebivalcev Krka pa je sporočil, da je občutil pet sekund močnega tresenja, a ni opazil nobene materialne škode. 

O materialni škodi zaenkrat ne poročajo

Po pričevanjih prebivalcev z območja blizu žarišča potresa je tresenje trajalo okoli deset sekund. Novinarka hrvaškega časnika Jutarnji list z Reke Klara Rožman je poročala, da so se v mestu zibali nebotičniki. Potres so čutili tudi drugod v Kvarnerju, na otoku Cres, v Zadru, Pulju, Karlovcu in Zagrebu. O tresenju tal so poročali tudi prebivalci iz nekaterih krajev v Bosni in Hercegovini in iz Trsta v Italiji.

O materialni škodi zaenkrat ne poročajo. Poveljnik gasilcev primorsko-goranske županije Mladen Šćulac je za Jutarnji list povedal, da za zdaj niso prejeli prijav o materialni škodi niti o poškodbah ljudi, javljajo se le vznemirjeni prebivalci.

Podobno je povedal, da načelnik istrskih gasilcev Dino Kozlevac. "Edine prijave, ki jih imamo, so prijave vznemirjenih prebivalcev, ki niso vedeli, kaj se dogaja. Prijav o škodi za zdaj nimamo, a so naši gasilci v pripravljenosti," je dejal.

Prvemu potresu je okoli 10.53 sledil šibkejši, magnitude 2,0, z epicentrom 18 kilometrov jugovzhodno od Reke.

Potres so čutili tudi v slovenski Istri. "Z možem sva sedela na kavču, ko se je začelo tresti," nam je povedala bralka iz Kopra, medtem ko nam je bralec iz Pirana sporočil, da so v času potresa zapustili prostore tamkajšnjega sodišča.

Večer

Med potresom je nastal tudi posnetek v zalivu Sršćica na Krku, ki ga je objavil Novi list. Posnetek kaže, da se je odkrušilo nekaj skal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta