Obtožnica zaradi korupcije poglobila krizo hrvaške vladajoče stranke HDZ

Jon Knez Jon Knez
24.02.2022 05:00

Afere politikov vladajoče koalicije so privedle do vložitve iniciative za razpustitev sabora, opozicija in del javnosti zahtevata predčasne volitve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Premier Plenković se na afere še ni odzval.
Epa

Po aretaciji hrvaškega ministra Darka Horvata zaradi suma zlorabe položaja se je afera zarila še globlje v vlado premierja Andreja Plenkovića. Nekaj dni kasneje je svoj odstop ponudil še podpredsednik vlade iz vrst srbske manjšine Boris Milošević. Tudi on je namreč zaradi suma finančnih malverzacij vpleten v preiskavo Uskoka (hrvaškega urada za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala). O njegovi usodi se premier Plenković še ni odločil.

Je pa Uskok včeraj vložil obtožnico proti nekdanji državni sekretarki in visoko rangirani članici vladajoče stranke HDZ Josipi Rimac, nekdanji županji Knina, in še 26 drugim obdolžencem, med katerimi sta tudi novembra pridržana nekdanja ministrica Gabrijela Žalac in bivša pomočnica ministra Horvata Ana Mandac, katere pričanje in SMS-sporočila v zaseženem telefonu so pripeljali do aretacije Horvata minulo soboto. Obtožnica ni presenečenje, hrvaški mediji so jo napovedovali prejšnji teden. Tožilci Ano Mandac bremenijo zlorabe položaja v kmetijskih poslih, lobiranja za finančne podpore za izbrane podjetnike ter spornih zaposlitev in ureditev državnih izpitov med letoma 2017 in 2020. Vsi obtoženi so bodisi člani HDZ bodisi ljudje v interesnem krogu največje politične stranke na Hrvaškem. Odvetnica Josipe Rimac Lidija Horvat je za hrvaško tiskovno agencijo Hina povedala, da njeni klientki obtožnica še ni bila vročena, se pa bo na njo pritožila in predlagala izključitev dokazov, za katere meni, da so bili pridobljeni nezakonito. Josipa Rimac je bila aretirana že leta 2020, v priporu je preživela 124 dni, nato se je branila s prostosti.

Afere poenotile prej razklano opozicijo

Del vladi nenaklonjene javnosti in opozicija sta nad aferami, ki se zadnje dni vrstijo kot po tekočem traku, ogorčena in pozivata k predčasnim volitvam. Vodja opozicije in prvak SDP Peđa Grbin je v torek skupaj z večino opozicijskih parlamentarnih strank predal iniciativo za razpustitev sabora. "Zahtevamo predčasne volitve. Namesto stabilne vlade imamo skupino ljudi, ki vsako jutro čaka, ali jim bo Uskok potrkal na vrata. Ta vlada nima več nobene legitimnosti, zato so volitve edina rešitev," je bil kritičen Grbin.

Da so predčasne volitve edina rešitev, menijo tudi v poslanski skupini levo-zelenega bloka. Vodja poslanske skupine Sandra Benčić iz stranke Zmoremo! je v skupni izjavi povedala, da je čas, da se mandat vrne državljanom, češ da vlada ne more več povrniti njihovega zaupanja. "Po vseh raziskavah 70 ali več odstotkov državljanov meni, da gre država v napačno smer. Edina rešitev za Hrvaško je, da HDZ za dlje časa odide v opozicijo," je še dejala Benčićeva, ki jo leva javnost vidi kot bodočo mandatarko. Podobno zahtevo kot ostali opozicijski kolegi so predali tudi v konservativnem Mostu. Predsednik stranke Božo Petrov je dejal, da je Plenkovićeva vlada kompromitirana in da je bilo dovolj ropanja hrvaškega naroda: "V afere je vpletenih vse več vladnih uslužbencev in poslancev. Takšna vlada ne more reševati problemov državljanov."

Nekoliko presenetljivo se na afere do sinoči še ni odzval predsednik republike Zoran Milanović, ki ima sicer kritiziranje vlade in komentiranje aktualnih zadev na dnevnem redu.

Proti Josipi Rimac je bila vložena obtožnica zaradi zlorabe položaja in še drugih domnevnih malverzacij.
Matija Stepišnik

HDZ potrebe po predčasnih volitvah ne vidi

Premier Plenković se zaradi osebnih zadev (v soboto je umrl njegov oče Mario, profesor, ki je predaval v Mariboru) na očitke še ni odzval. V soboto je aretacijo ministra Horvata komentiral z besedami, da ni potrebe po predčasnih volitvah, saj v saboru ohranjajo večino. Je pa v torek pred mikrofone stopil podpredsednik vlade in minister vojnih veteranov Tomo Medved, ki je pričakovano zanikal vse očitke opozicije in poudaril, da predčasnih volitev ne bo. "HDZ je na volitvah dobila podporo Hrvatov in pred nami sta še dve leti mandata," je dejal in naštel projekte, katerih realizacijo načrtujejo. "Trdnih argumentov in dokazov proti osumljenim članom vlade ni, vse izhaja iz neutemeljenih medijskih objav. Pričakujemo, da bo državno odvetništvo pojasnilo zadeve. Odločitev ne bomo sprejemali na temelju naslovov v medijih. Počakajmo, kako se bo odločilo pravosodje," je afere komentiral Medved.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta