Od mesta na vodi v mesto pod vodo

Boris Jaušovec
09.06.2020 18:00

Hudo neurje je v srbski prestolnici v ponedeljek zvečer poplavilo ulice in ceste in jih spremenilo v deroče reke

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kombi se v Beogradu prebija čez poplavljeno ulico.
Twitter

Beograd je v ponedeljek zvečer prizadelo hudo neurje z obilnimi padavinami, zaradi česar je bilo več delov srbske prestolnice pod vodo. Namesto Beograda na vodi, kar je veliki gradbeni projekt mestnih in državnih oblasti s pomočjo arabskega kapitala, so tako dobili Beograd pod vodo. Domačini so na družbenih omrežjih poročali o apokaliptičnih razmerah, ko je narasla voda med drugim odnašala avtomobile. Številni Beograjčani so na družabnih omrežjih objavljali posnetke posledic neurja. V treh urah je namreč padlo kar okoli 50 litrov dežja na kvadratni meter, kar je ponavadi količina padavin v celem spomladanskem mesecu.

Voda nosila in spodnašala

V srbsko prestolnico smo včeraj poklicali urednika v dnevniku Danas Aleksandra Roknića: "Poplavljene so bile središčne nižje ležeče ulice v Beogradu, kot so Bulevar revolucije, Ulica kralja Milana, Ulica 27. marta ... Tudi sam sem čutil posledice, saj mi je avto narasla voda spodnesla, da sem se s prednjim kolesom zabil v rob pločnika. Ko sem šel gledat, ali sem na avtu utrpel kakšno škodo, pa me je spodnesel tok, da sem telebnil v vodo in imam na nogi veliko buško." Na koncu se je vse dobro izteklo, še pove Roknić.
Zaradi poplavljenega cestišča so zaprli tudi del avtoceste, nekaj cest in ulic se je torej spremenilo v reke, voda pa je s seboj odnašala vse na poti. Da so bili do vrha poplavljeni tudi nekateri cestni podvozi, je poročal srbski portal Blic.
Policija je med drugim morala iz enega od vozil, ki je obtičalo v vodi, rešiti štiri osebe. Javni promet je bil začasno ustavljen. "V mestu niso do danes vozili avtobusi, izpadel je promet s trolejbusi in tramvaji," nadaljuje pripoved naš srbski novinarski kolega.

Kriva nenačrtna gradnja

Kako se je to moglo zgoditi, ko pa ne pomnimo, da bi kdaj neurja v srbski prestolnici izzvala tako hude posledice? Roknić: "V Srbiji bomo imeli parlamentarne volitve predvidoma 21. junija. Zavoljo tega po mestu na kaotičen način, stihijsko in predvsem nenačrtno hitijo s številnimi gradbenimi projekti, da bi vladajoči, recimo predsednik Aleksandar Vučić, imeli še pred datumom volitev volilnemu telesu pokazati neke rezultate. Mesto je razkopano, razkopani pa so tudi zbiralniki meteoroloških voda in prekinjeni jarki za odvodnjavanje. Vsa odvečna vboda, namesto da bi odtekla, je ob tem neurju butnila na ulice. Za nameček pa Beograd že dlje časa ni bil prav zgledno urejeno mesto, kar zadeva tovrstne gradbene rešitve."
Deževalo je v ponedeljek po večjem delu Srbije, a najhuje je bilo ravno v prestolnici, je poročala slovenska tiskovna agencija STA. Glede na vremensko napoved se razmere še ne bodo umirile, saj je bila tudi za včeraj napovedana obilnejša pošiljka padavin. Včeraj naj bi v kratkem času spet padlo vsaj okoli 20 litrov dežja na kvadratni meter.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta